Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd har netop offentliggjort de tre nominerede til hæderen som “Årets Iværksætter”. To af de af nominerede er fra Faaborg, mens den sidste kommer fra Ringe-området. Hvem der løber med titlen afgøres ved en afstemning på erhvervsrådets generalforsamling den 12. marts.
Her kan du møde de tre nominerede:
Fynsk Velsmag, Faaborg
Martin Horn er uddannet kok og har arbejdet 15 år hos Meyers Madhus og Meyers Kantiner. Dels som køkkenchef og dels som gastronomisk rådgiver. Han har der blandt andet stået i spidsen for 90 kantiners overgang til økologisk og mere bæredygtig mad.
I 2022 tog han springet og startede som selvstændig kok og underviser i Fynsk Velsmag. Han ville gerne udvikle sit eget og være en del af det inspirerende fødevarefællesskab på især Sydfyn. Han underviser i dag kokke og kantinepersonale over hele landet og laver kokkeskole og catering for private.

Café Elmelund, Faaborg
Thomas Elmelund startede cafeen op efter corona. Først som ansat i hallen. Og efter et års tid tog han springet og blev han herre i eget hus. Siden har han også forpagtet caféen på Faaborg Gymnasium, ligesom han holder åbent i forbindelse med Øhavsskolens frokostpause med særlig skole-tilbud, for at give eleverne et sundere alternativ til supermarkedernes kageudbud.
Thomas Elmelund er autodidakt kok, men har arbejdet med mad hele livet og har også en uddannelse i kost og ernæring. Han har selv taget nogle bump på vejen som ung og glæder sig derfor over i dag at have otte ansatte, hvoraf to er fleksjobbere og fem er unge. Han elsker at se hvordan de unge vokser med opgaverne og ansvaret, og hvordan han kan tilbyde et meningsfulde fleksjobs til dem, der ikke kan klare en fuldtidsstilling.

Palleshavegaard, Palleshave
Her skal være rart for alle. For mennesker, for dyr, for planter. Palleshavegaard er et regenerativt biodynamisk landbrug og pædagogisk tilbud.
De to ting hænger faktisk rigtig godt sammen, når man er så langt inde i den biodynamiske tankegang, som Mathias Olsen og hans far Michall Marhauer er.
For her er eksistensgrundlaget respekt for hele jorden og alt hvad vi omgiver os med.
Familien med tre generationer overtog gården for tre år siden og har omlagt den til økologi og er på vej mod en biodynamisk certificering. De dyrker deres egne grøntsager og har fokus på at skabe fødevarer, som er god for mikrobiologien i jorden og giver et udbytte hele året, som både kan ses positivt på bundlinjen, i jorden/naturen og i de menneskelige kontekster omkring gården.
Både Mathias og Michall er uddannede pædagoger og tilbyder ved siden af landbruget også pædagogisk arbejde indenfor at være kontaktperson, hjælpe mennesker tilbage fra en kriminel løbebane, forældresparring eller anden rådgivning. De inddrager landbruget i det pædagogiske arbejde, hvor det giver mening og har flere mennesker i praktik eller arbejdsprøvning på gården. De har desuden tre landbrugselever og er med til at udvide og udvikle det biodynamiske landbrug i Danmark.