Tekst: Mette Marie Elmelund
Foto: Henrik Poulsen

På en adresse i Pejrup ligger et lille hus, på en stor grund. Grunden rummer en mark med intet mindre end 10.000 roser, der alle er nænsomt plantet med håndkraft. Roserne er skabt af kærlighed og hårdt arbejde, plantet af Anne Louise Samsøe Stranddorf og hendes mand, Craig Thomas Howard. For år tilbage flyttede de sammen fra Australien til Danmark, og sammen har de nu grundlagt et unikt rosengartneri – det eneste aktuelle af sin slags i Danmark.

- Annonce -

ROMANTISK MØDE BLANDT ROSERNE
Craig Thomas Howard voksede op i England, hvor roserne blomstrede lige ovre på den anden side af gaden. Som ung fik han chancen for at tage del i et sæsonbetonet arbejde, der førte ham rundt i verden for at okulere roser. Det er en teknik, hvor man poder eller kloner roserne, for at bevare deres skønhed. Allerede som 17-årig begyndte han at rejse.

En rejse, der – ligesom roserne – stadig blomstrer og farver hans liv i dag.

Anne Louise Samsøe Stranddorf voksede op på Nordfyn, omgivet af duften og skønheden fra de lokale rosengartnerier. I 1. g besluttede hun sig for at følge sit hjerte og forlod derfor gymnasiet for at forfølge sin drøm om, at blive okulerer og rejse verden rundt for at pode roser.

Anne Louise Samsøe Stranddorf og Craig Thomas Howard arbejdede med hvert sit firma og i forskellige lande, men skæbnen bragte dem sammen. De mødtes i Danmark på en rosenmark, og derfra tog de begge til Australien for at arbejde. I Australien blomstrede kærligheden for alvor, og sammen besluttede de sig for at fusionere deres virksomheder. Her opdagede de, at deres samarbejde var lige så naturligt og harmonisk som deres forhold til hinanden.

Efter flere år med arbejde og eventyr i blandt andet New Zealand og Australien, stod de over for en vigtig beslutning. Hvor skulle de slå sig ned? Valget stod mellem England og Danmark. Da Anne Louise Samsøe Stranddorf nu var gravid, valgte de at flytte til Fyn, hvor hun havde sine rødder. Kort efter deres hjemkomst til Danmark kom deres datter til verden, blot få uger efter flytningen.

FYNSKE ROSER
I foråret i år har Anne Louise Samsøe Stranddorf og Craig Thomas Howard taget et stort skridt og startet deres egen virksomhed, Fynske Roser, hjemme i Danmark. Her tager de sig af alle opgaverne selv. Med deres mange års erfaring med roser styrer de nu hver eneste proces: fra indkøb af stammen til plantning, okulering og salg. Det er en drøm, de begge har båret på længe, og som de ville ærgre sig over, hvis de ikke forsøgte at forfølge.

– Vi tænkte, at hvis andre folk kan starte op selv, hvorfor skulle vi så ikke også kunne? Vi har arbejdet sammen i mange år og har stor erfaring inden for podning af roser fra mange forskellige lande, fortæller parret.

Foruden opstarten af rosengartneriet arbejder de begge to ved siden af, så økonomien kan hænge sammen. På længere sigt drømmer de dog om, at kunne leve af deres roser.

LIV OG ARBEJDE I PEJRUP
For Anne Louise Samsøe Stranddorf og Craig Thomas Howard betyder det meget at have deres virksomhed hjemme i Pejrup. Det handler både om de praktiske grunde – at kunne gå direkte fra hus til mark og passe deres roser, men også om glæden ved at udnytte deres store grund.

– Det bliver så dejligt, når roserne kommer frem næste år, og står og er flotte og dufter, siger Craig Thomas Howard.

Ud over roserne er parret vant til at dyrke andre afgrøder til privat brug. De nyder, at deres datter kan gå ud og forsyne sig med agurker og bær, direkte fra haven, og spise dem.

Ligesom med afgrøderne, kan de godt lide tanken om, at de selv har dyrket roserne og plantet dem med håndkraft. Der er lagt megen tid og kærlighed – blod, sved og tårer – i arbejdet med roserne. En del af roserne har de allerede solgt til gartnerier, de tidligere har arbejdet med, men de håber også på at kunne sælge dem til privatpersoner.

– Vi har et ønske og en plan om, at nogle af roserne står klar til mors dag næste år, siger Anne Louise Samsøe Stranddorf og peger ud mod drivhuset.

27

I deres drivhus vil de forsøge at sætte omkring 1000 roser ind senere på året, så de forhåbentlig kan være klar til salg op til mors dag.

Parret drømmer om at give andre mulighed for at købe en hjemmedyrket rose, der er flot og som kan holde længe. Derfor er idéen med deres virksomhed også, at de sammen med rosen vil give kunderne vejledning i at pleje roserne bedst muligt.

– Vi forestiller os blandt andet at kunderne kan komme med i vores Facebookgruppe og få at vide, at nu er det tid til at klippe roserne ned, og andre tips og tricks, fortæller Craig Thomas Howard.

 

EN BLOMSTRENDE FREMTID
Mange forbinder roser med romantik – og det gør parret bestemt også. De drømmer om, at deres roser vil blive solgt til særlige begivenheder som bryllupper, mors dag og andre højtidelige fejringer.

– Folk modtager en rose som er smuk og som dufter vidunderligt, og der er lagt mange timers arbejde og tanker bag hver og en, fortæller Anne Louise Samsøe Stranddorf.

Spørger man Craig Thomas Howard, har han svært ved at udpege sin absolutte favorit blandt roserne, da verden bugner af smukke sorter. Men hvis han skal vælge, fremhæver han “David Austin roser”.

– David Austin formåede at udvikle roser, der voksede sig store og stærke, samtidig med at de bevarede deres skønhed og duft. Det var særligt vigtigt på et tidspunkt, hvor markedet for roser var i tilbagegang. Tidligere var det svært for mange at holde roserne i live, fordi de ikke var så robuste, fortæller Craig Thomas Howard.

Geografien spiller også en rolle, når man dyrker roser. I Australien og New Zealand, hvor roserne udsættes for megen sol, kan deres farver blegne i forhold til roser i Danmark, hvor farverne ofte forbliver dybe og mere intense.

Parret ser frem til foråret, hvor deres egne roser vil begynde at blomstre og fylde markerne med både farver og dufte. De er spændte på, hvad fremtiden bringer dem. Med en passion for skønhed og en dyb respekt for naturen, er de fast besluttet på, at fortsætte med at dyrke deres drømme og skabe et blomstrende liv i Pejrup.