De har det ikke godt. De to kanoner der de seneste mange år har været placeret som trækplaster og lokal historieformidling på Voigts Minde. Selve kanonløbene, der er mere end 210 år gamle, fejler intet, men hjulene på kanonlavetterne er nu så medtaget af råd, at det ifølge kanonérlauget ikke længere er forsvarligt, at have kanonerne stående frit fremme. Men hvem skal betale for nye hjul? Det kan lauget og kommunen ikke blive enige om.

– Det blevet en kæmpe hovedpine for os. Vi er ikke længere trygge ved at have kanonerne stående på kanonstillingen, hvor mange mennesker færdes omkring og sågar oven på dem i sommerhalvåret. Nu kører vi dem ind for vinteren, og så kører vi dem ikke ud igen, før der er en løsning på at få udskiftet hjulene, forklarer Johannes Snedker fra kanonérlauget.

Bestyrelsesmedlem Johannes Snedker håber på en snarlig løsning i sagen, der fylder meget hos de frivillige historieformidlere

Nu til den egentlige udfordring for de frivillige landsoldater: hvem skal betale?

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Kommunen ejer kanonerne, og så er der lavet en driftsaftale med os, hvor vi kan bruge kanonerne, mod at vi laver “almindeligt vedligehold”, men hjulene koster 20.000 kr. stykket, og vi mener ikke, at det kan kategoriseres som “almindeligt vedligehold”, når det er noget en professionel hjulmager skal udføre, siger formand i kanonérlauget Jan Chopart, mens han sammen med flok frivillige viser skaderne frem.

Det er især det ene hjul, der er ramt af råd, men flere hjul er i så dårlig forfatning, at en løbende udskiftning ifølge formanden skal i gang nu.

Rådden har allerede godt fat i det ene af hjulene, som pt. er udskiftet med et reservehjul

– Opgaven er slet ikke noget, en flok gamle “heste” som os kan klare. Vi har kontakt til en hjulmager i Østbirk, og han er klar til at sætte i gang. Det rigtige egetræ ligger og venter, men vi kan ikke gå videre, før kommunen melder ud, hvad de vil, siger han og trækker på skuldrene.

Kanonérlauget har været i kontakt med kommunen for få en afklaring, men det trækker ifølge formanden gevaldigt ud, og kommunen har meddelt, at de ikke vil betale for reparationerne, forklarer han.

Formand for kanonererne Jan Chopart er frustreret over situationen

– Vi holdt et møde med kommunen i maj måned, hvor vi forelagde vores problemer, og her blev det aftalt, at kommunen ville lave et udkast til en ny driftsaftale, som skulle behandles politisk for at få klarhed over det økonomiske ansvar for drift og vedligehold. Det udkast er bare aldrig kommet. Da jeg i sidste uge rykkede kommunen, fik jeg en mail om, at der var sygdom i afdelingen, og at de ikke har mulighed for at fortsætte arbejdet med en ny driftsaftale lige nu. Så vi er lidt på herrens mark, understreger formanden.

Derfor har kanonérlauget besluttet sig for at opsige aftalen med kommunen ved årsskiftet, og dermed frasige sig ansvaret for kanonerne i fremtiden.

– Nu synes vi, at der gået nok tid med ingen ting. Så fra 2025 bliver vi en militærhistorisk forening med samme formål som nu, men uden kanonerne. Hvad kommunen så vil med dem, bliver op til dem, fortæller Chopart.

Medlemmer af lauget tilser med bekymring standen af hjulene på de to kanonlavetter, der står på Voigts Minde

Kanonerne bliver fjernet og bragt til vinteropbevaring den 2. november, hvor der samtidig saluteres fra kanonerne kl. 11, måske for sidste gang.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Faaborg-Midtfyn Kommune til sagen, indtil videre uden held.