Uanset hvem man er, så er det barsk læsning at dykke ned i de besparelses- og effektiviseringsforslag, som de lokale politikere er blevet præsenteret for af administrationen forud for udarbejdelsen af næste års budget.

Der foreligger et stort katalog med forslag til besparelser, og den kommende tid bliver vi klogere på, hvilke “knapper” politikerne vil skrue på for at få økonomien til at hænge sammen.

I denne artikel kan se et udpluk af de spareforslag, som helt sikkert vil give en del debat forud for budgetforhandlingerne.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

Et af de spareforslag, der allerede giver genlyd, er forslaget om at opsige driftsaftalen med Ringgårdens Børnehus.

Hvis man skal reducere den kommunale kapacitet i området, vil det derfor være en mulighed at opsige aftalen (med et varsel på 10 måneder). Herefter er der to scenarier: Ringgårdens Børnehus lukker, eller Ringgårdens Børnehus vælger at overgå til privat drift, hedder det

Hvis Ringgårdens Børnehus lukker, vil de indskrevne børn skulle indskrives i en anden kommunal børnehave og vuggestue. Her vil der formentlig opstå pladsmangel i vuggestuen, hvorfor der i givet fald skal skabes mere kapacitet på småbørnsområdet. Dette scenarie vil give en samlet besparelse på 2,565 mio. kr.

Ønsker Ringgården i stedet at overgå til privat drift ved opsigelse af driftsaftalen, vil kommunen være forpligtet til at godkende dette, når en bygning, der er godkendt til formålet, står klar.

– Vi er naturligvis super triste og ærgerlige over det her spareforslag. Kommunen vil med opsigelsen af driftsaftalen fratage forældrene et valg, og det gør os kede af det på børnenes vegne. Når det er sagt, så mener vi også, at det taler helt imod kommunes værdier, hvis besparelsen føres ud i livet, da det vi står for – mangfoldighed og fællesskab – også er nøglepunkter i kommunens værdisæt. Men vi er også rustet til kamp for vores børnehus, og mærkede jo allerede sidste år, at nogle gik med den her idé, så vi er klar til kamp for at forblive en selvejende institution, understreger Mette Bisgaard Larsen fra Ringgårdens bestyrelse overfor Det Rigtige Faaborg.

Børnehuset har også allerede blæst til kamp på de sociale medier:

Et andet besparelsesforslag, der også rammer børnefamilierne, er ønsket om at forhøje forældrebetalingen i SFO’erne. Med dette forslag forhøjes forældrebetalingsandelen fra de nuværende 80 pct. til 83,7 pct. på SFO- tilbuddet. Konkret betyder det en takststigning på et SFO Heldagsmodul på 112 kr. pr. måned med 11 årlige opkrævninger. For et SFO eftermiddagsmodul og morgenmodul medfører det en takststigning på hhv. 96 kr. og 59 kr. månedligt med 11 årlige opkrævninger.

Slut med tilskud til børnepasning i hjemmet.
Med forslaget afskaffes muligheden for at modtage et kommunalt tilskud til pasning af eget barn i hjemmet, der ikke er et lovpligtigt tilbud at have i kommunen.

I 2024 er der budgetlagt med, at der vil blive passet 26 børn i eget hjem, hvor der vil blive udbetalt et kommunalt tilskud.

Lukning af boliger på plejehjemmet Steensvang
Med dette besparelsesforslag lukkes syv boliger på plejehjemmet Steensvang. Specifikt peges på, at de 7 boliger på 1. salen lukkes, idet disse boliger og de fælles boligarealer i mindre grad er egnede til ældre borgere grundet skråvægge. Samtidig igangsættes dialog med boligselskabet Domea omkring muligheden for at modernisere 1. salen, så der på et senere tidspunkt kan åbnes nyrenoverede boliger i mere egnede rammer på 1. salen. Med reduktionen i antallet af pladser vil Steensvang blive det næstmindste plejehjem med 25 pladser. Lysbjergparken er det mindste plejehjem med 24 pladser.

Kommunens SSP-samarbejde, der har til formål at forebygge kriminalitet, risikoadfærd og anden uhensigtsmæssig adfærd blandt børn og unge, har også udsigt til at mærke sparekniven. Vedtages spareforslaget på området, så reduceres budgettet til området med 33%, hvilket betyder, at en ud af tre medarbejdere opsiges og færre aktiviteter, som SSP vil kunne stå for.

Støttecentret i Den Blå Ambassede i Faaborg og Støttecentret Midtpunkt i Ringe foreslås lukket i sparekataloget. De to støttecentre, der henvender sig til borgere lettere nedsat psykisk funktionsevne, som har brug for støtte og vejledning i hverdagen, kan sikre kommunen en besparelse på 600.000 kr. om året. Der vil dog i forbindelse med en eventuel lukning blive arbejdet mere intensivt på at understøtte den enkelte borgers deltagelse i andre aktiviteter, som det hedder i teksten.

Du kan selv dykke ned i budgetforslagene (som der er mange flere af) til budget 2025-2028 samt information om borgermøde og høringsproces her: https://www.fmk.dk/om-kommunen/budget-og-oekonomi/budget/budget-2025/