Tekst og foto: Henrik Poulsen

En lille mops med et rynket og nysgerrigt ansigt møder mig som det første, da jeg på en ganske lun sommer-eftermiddag træder ind på Lillebjørn. I enden af den røde hundesnor smiler en tysk kvindelig turist lidt forlegent over hundens nyfundne i interesse i mit bukseben. – Alles gut, returnerer jeg, og tager plads blandt lokale og turister på overfarten til Bjørnø.

Skipper Anders Høj kender allerede årsagen til mit ø-besøg, lader han forstå, mens han registrerer mobilepaybetalingerne fra de øvrige rejsende. – Du skal over og skrive lidt om Økobo, har jeg hørt. Det er da godt, at du har flyttet din aftale til i dag, med det vejr de lover i morgen, konstaterer den velinformerede skipper helt korrekt.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

På den lille ø med de 32 beboere, cirka 17 minutters sejlads fra Faaborg, venter Catja på mig. Hun er landmand, af den økologiske slags, og har lokket mig til at forlade fastlandet for at se, hvad hun og kollegerne i Økobo skaber af liv på og i jorden i deres særlige fællesskab.

Catja Kirkegaard er 44 år, og har boet på Bjørnø i et år. Hun kendte ikke øen, før hun valgte at reagere på et jobopslag fra Økobo med et tilbud om at bringe sine 20 års erfaring som “økobonde” i spil på de halvanden kvadratkilometer i det Sydfynske Øhav. Nu sidder hun på ryggen af en lille blå traktor med vogn, og beder mig passe på tæerne, da hun foretager en bakmanøvre, alt imens hun frembringer den karakteristiske bib-lyd, de fleste kender fra store køretøjer i bakgear.

– Vi starter med at gå over i gartneriet, siger Catja, og peger mod en stor rørkonstruktion beklædt med hvid dug. – Det er første år, der er gartneri her. Vi byggede drivhuset i marts, og har nu 240m2 væksthus, hvor vi kan dyrke de mere varmekrævende grøntsager om sommeren og bladgrønt om vinteren, forklarer hun, mens vi bevæger os gennem de sirlige rækker af blandt andet tomater, chilier, auberginer, agurker og meloner.

Det er ord som selvforsyning, naturgenopretning og fællesskab, der har trukket Catja fra Sjælland til markerne på Bjørnø, og hun er ikke blevet skuffet, fortæller hun på turen fra drivhuset til den “lille” køkkenhave på 10.000m2, hvor grøntsagerne forkælet med havudsigt står og strækker sig veltilfredse mod sommerhimlen.

– Det er et virkelig spændende projekt at være en del af. Øens landbrug har tidligere været helt konventionelt med pesticider og kunstgødning, hvor cirka 80 procent af øen har været opdyrket, men de sidste to år har alt foregået økologisk, og vi er samtidig ved at lade nogle tidligere landbrugsarealer overgå til eng, overdrev og vandhuller. De lokale fortæller, at de allerede på de to år med økologi på øen, har fået flere fugle, sommerfugle og insekter herovre, og det synes vi jo, er vildt interessant, siger Catja.

Den hektar, som Catja omtaler som køkkenhaven, rummer blandt andet 80 forskellige frugttræer, et hav af bær, kål, asparges, hvidløg, urter og blomster – alle fri for ukrudt, da et samsurium af ansatte, lokale og frivillige gerne tager tjansen på knæene og med skuffejern i hænderne for at sikre de bedste livsbetingelser for floraen. – Mange elsker faktisk at luge. Det virker som ren meditation også for mig, siger Catja, mens en bagdel ude blandt jordbærplanterne gør det som synligt bevis på, at andre har det på samme måde.

Når de mange grøntsager er spiseklare, skal de først og fremmest mætte munde og maver på øen, men ambitionen er, at faaborgenserne også får smag for herlighederne dyrket på Bjørnø, og vil købe grøntsagskasser, lade sig friste hos lokale udbydere ligesom Økobo også er i kontakt med flere restauranter i Faaborg om at levere til deres køkkener. Noget som Catja har en vis erfaring med, da hun tidligere har leveret hindbær til den verdensberømte Restaurant Noma, og dyrket grøntsager til flere andre store kokke i hovedstaden. Det var dengang, der for alvor var fart på livet, Catja var selvstændig med eget væksthusgartneri uden for København, og verdens bedste køkken kendte hende som “hindbærdamen”.

– Jeg gider ikke det ræs mere. Nu vil jeg være her. Omgivet af vand, skov og bakker. I et med naturen. Det er det liv, der gør mig glad, konstaterer hun, mens blikket tager en tur mod havet i horisonten.

Har du fået lyst til at besøge Bjørnø, Økobo og deres nyåbnede gårdbutik, tager de gerne imod.

– Ja, man skal endelig bare kigge forbi. Vi vil gerne møde folk, fortælle og vise rundt, understreger Catja.

FAKTA OM ØKOBO
Økobo har drevet økologisk landbrug på Bjørnø siden 2022, har købt fire landbrugsejendomme, ejer og forpagter 92 hektar jord. Her dyrker man forskellige korn og planteafgrøder, samt grøntsager, krydderurter, frugt og bær.

Økobo beskæftiger i løbet af sommeren cirka 20 mennesker med landbrug, gartneri og byggeri.

Økobo har en mangfoldig flok af kvæg, med blandt andet racerne, Jersey, Angus og Hereford.

Økobo har også gang i en god håndfuld byggeprojekter, for at skabe flere beboelsesmuligheder på øen, samt at renovere og forskønne nogle af de gamle gårde.

Økobo forestiller sig en fremtid, hvor Bjørnø er centrum for familieliv, økologisk landbrug, retreats, events, turisme, spiseri og naturoplevelser.

Selskabet bag Økobo ejes af Thomas Momsen – blandt andet kendt for app’en To-Good-To-Go.