Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

Bo Thuelund har drevet forretning som møbelpolstrer i 25 år. Én af hans store forcer er, foruden at være en dygtig møbelpolstrer, at han er en særdeles dygtig læremester, når nye lærlinge skal indføres i håndværket. Smilet er for tiden ekstra stort, for to dygtige lærlinge fra Faaborg har netop sagt ja til at overtage forretningen Nr. Søby Auto / Møbelpolstring, når Bo skal videre til seniorlivet.

Gennem mange år kørte Bo Thuelund med medicin for apoteker og sygehuse, men som 35-årig tog han en beslutning, der vendte hans arbejdsliv på hovedet. For her besluttede han sig for at gå i lære som møbelpolstrer.

- Annonce -

– Min far var møbelpolstrer, og jeg havde arvet al hans værktøj. Så jeg startede op efter min svendeprøve, og i dag har jeg ni ansatte, og alle i branchen ved, hvem vi er, smiler Bo Thuelund.

Første februar kunne Bo således fejre 25 års jubilæum i Nr. Søby Auto / Møbelpolstring, og dagen var godt besøgt med 150-200 besøgende gæster.

ET GODT STED FOR LÆRLINGE
I takt med at antallet af møbelpolstrer-virksomheder daler, så daler antallet af lærepladser også. Er der ingen lærepladser, så uddannes der heller ikke nye møbelpolstrere, og det vil Bo gerne undgå. Derfor har han hele fire lærlinge i sin virksomhed, der ligger i Nr. Lyndelse.

– Mange ældre møbelpolstrer stopper, og der er ingen nye, der åbner. De udlærte findes ikke, så derfor har jeg lærlinge. Ingen har flere lærling end os, og det er piger med fingrene skruet rigtigt på, siger Bo Thuelund.

Signe Bonde er én af de fire lærlinge, og hun er godt tilfreds med, at de er flere lærlinge på samme arbejdsplads, tilmed en arbejdsplads, der byder på meget varierede arbejdsopgaver.

– Lærlinge starter med at arbejde på traditionelle møbler, fx at snøre en sofa eller snøre et sæde. Det er en god måde at starte, og der er god tid til opgaverne, siger Signe Bonde.

Signe er en af de erfarne lærlinge med kun få måneder tilbage af sin læretid, og som noget særligt, så har hun traditionel polstring på eliteplan på skolen. Hun behersker nu mange opgaver og arbejder for tiden på en 100 år gammel øreklapstol. Stolen ligner, at den har vendt vrangen ud på sig selv, og der er indkig til både polstringen og nogle rustne fjedere.

– Den står her og venter på at blive betrukket med mørkebrunt lammeskind. Ofte kan polstringen genbruges, selvom det er gammelt, og så passer det også i stolens form, mens fjedre og betrækket skiftes, forklarer Signe Bonde.

De nyere lærlinge får senere i læretiden også lov at lære at betrække, og da de er mange lærlinge, og der er så mange forskellige opgaver, så bliver de ofte gode til forskellige ting og kan hjælpe hinanden på kryds og tværs med opgaverne.

– Senere igen kan vi måske arbejde med noget mere moderne, som fx industrimøbler eller arkitekttegnede møbler, siger Signe Bonde.

Møbelpolstring er et gammelt fag, og på selve det faglige område er der intet banebrydende nyt, mens det på det tekniske område ser anderledes ud. Og her er de med på moden i Nr. Lyndelse.

– Vi er opdateret på vores maskinpark, fx har vi en symaskine, der kan sy krydssting. Vi har også en lasercutter, vi indkøbte for fem-seks år siden. Den så vi på en messe, og den kan fx skære navne eller logoer i læderforklæder, ølbrikker eller indgravere mærker i bilsæder, siger Bo Thuelund.

Det er en anden erfaren lærling, Mathilde Hansen, der bestyrer lasercutteren, men da hun for tiden er på skoleophold, må maskinen stå stille, selvom der er en øget efterspørgsel på netop de opgaver.

ALLE TYPER OPGAVER
Selvom møbelpolstrer-branchen generelt er i tilbagegang, så oplever de fremgang i butikken i Nr. Lyndelse. Det skyldes bl.a., at de har store, faste erhvervskunder, samt at de tager mange specialopgaver ind. Faktisk siger de sjældent nej til en kunde.

– Er der nogen, der ringer med en opgave, så laver vi det. Men de kommer til at vente, for vi har sindsygt travlt helt frem til sommerferien, siger Bo Thuelund.

Der er ingen grænse for, hvilke opgaver de løser for deres kunder, og nogle af dem er meget spektakulære.

– Vi har kunder i hele landet, og også i udlandet. Det kan være de mest mærkelige ting, vi får ind. Vi har løst en opgave i en nordlyskatedral i Nordnorge, hvor vi lavede læder på knæfald og gelænder. Vi skal også i gang med at betrække ridestaldende hos LEGO, og her skal alle bidsler syes i læder. Jeg elsker sådanne opgaver, siger Bo Thuelund.

Bo har også en lang historik med at betrække kabine-interiør, både i gamle veteranbiler og sportsvogne, og faktisk blev han i 2013 udråbt til ‘Kabine-kongen’ af bilmagasinet V-max.

– Det var den første vilde bil, jeg lavede betræk til, en Chevrolet Cruze. Den blev kåret til Danmarks flotteste kabine i 2013 i V-max – jeg er ret nørdet, smiler Bo Thuelund.

Til kabineopgaven brugte han læder fra hele ni hele køer, og der tikker jævnligt kabinopgaver ind, dog i mindre skala, hvor det blot er sædebetrækket, der skal skiftes de steder, hvor der typisk kommer slid.

Der er også netop kommet endnu et anderledes projekt i ordrebogen. Denne gang er det den lokale karosseribygger, Mogens Torpsgaard, i Diernæs, der har lagt en speciel ordre.

– Det er et sindsygt projekt, Mogens har gang i. En gammel V8’er, en El Camino fra midt 70’erne, skal laves om til en rustvogn og leveres til en bedemand i Viborg. Den kommer til at ligne en rigtig amerikaner, og der skal være læder overalt, også i kisterummet. Det er en sjov opgave, siger Bo Thuelund.

Private kunder bruger også gerne penge på at ombetrække deres gamle møbler, men mest, hvis det er designermøbler eller ældre møbler med en vis værdi.

– Vi siger drillende, at vi laver alt dét, de andre ikke kan, men vi gør os umage hver dag, siger Bo Thuelund.

NYE KRÆFTER BRINGES PÅ BANEN
Signe og Mathilde, der begge bor omkring Faaborg, kan snart se enden på deres uddannelsestid, der i alt varer fire år.

Signe har ganske kort tid tilbage og skal til svendeprøve i maj måned, mens Mathilde er færdig om godt et år. Herfra er planen, at de gradvist skal overtage virksomheden.

– Vi har modet til at overtage, når vi får hjælp fra en erfaren i branchen, og planen er, at vi overtager om 7-10 år, siger Signe Bonde.

Det var først i november sidste år, at de to lærlinge sagde ja til at overtage, men der har længe været talt om muligheden. Så da Bo spurgte, sagde de begge ja, men i samme åndedrag også sagt, at det kunne være godt, hvis der gik nogle år.

– Det er en fordel, at der går lidt tid, for så kan de lære det meste fra bunden, bl.a. med kundehåndtering mm., siger Bo Thuelund.

Når de alle er klar til overdragelsen, skal virksomheden laves om til et selskab, og Bo har planer om at trappe ned med arbejde og spille noget mere golf.

– Og hvem ved, måske kan jeg være heldig at få et lille job som fejedreng hos Signe og Mathilde, griner Bo Thuelund.

Når lærlinge i møbelpolstrerfaget skal bestå deres svendeprøve, stilles der mange krav. For Signe Bonde lyder opgaven på en fuldt polstret lænestol.

“Det bliver en øreklapstol. Jeg bestemmer selv formen, men der er krav om, at den skal have ører og arme. Jeg får et råt stel, og skal så selv montere fjedre, polstre og betrække,” siger Signe Bonde.

Men først skal hun tegne stolen, og der stilles krav om, at den indeholder både traditionelle og industrielle dele. Herudover skal målene på den endelige stol passe til tegningen.

“Lærlinge bedømmes på sædet, armlænene, ørerne, ryggen. Der må ikke være pisrender. De bedømmes også på sværhedsgraden, udseendet, komforten og skumarbejdet, der hverken må være skævt eller for hårdt. Vi kigger også på lændestøtte og forkanten, de skal stå rigtigt. Og så skal der være korrekt snørede fjedre,” siger Bo Thuelund, der også er skuemester til svendeprøver.