Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Forelsket i Faaborg

Da den dansk-amerikanske familie Courtois i 2016 var på udkig efter en bolig i Danmark, faldt valget på Faaborg. Hver sommer bosætter de sig i Nygade, hvor de har skabt sig en sommerresistens, der er spækket med Faaborg-klenodier. I Faaborg har de skabt sig relationer og fællesskaber, og de går gerne langt for at brande byen.

- Annonce -

Det summer af liv og koncentration i Forum Faaborg. Ved bordene sidder fingernemme og algoritmestærke deltagere i Faaborgs første speedcubing-konkurrence. På stolerækker ved siden af sidder spændte forældre og tilskuere. Flere lokale børn og voksne er dukket op for at blive klogere på professorterningens udfordringer og muligheder.

Foran forsamlingen står Philip Courtois sammen med sin søn, Cosmo. Sammen har de arrangeret konkurrencen, hvor deltagere fra hele seks nationer har tilmeldt sig. Philip uddeler lodtrækningspræmier mellem de syv forskellige konkurrencer og forklarer om dagens videre program. Inden frokostpausen taler han varmt om Faaborg, og han opfordrer de mange deltagere til at gå en tur ind i byen og opleve stemningen.

Fra storby til miniby

Familien Courtois, der også består af hustruen Amity, er det meste af året bosat i Austin, Texas. Deres togt mod Danmark startede i 2016, og i 2017 deltog de i TV-programmet House Hunters International. Her fik de fremvist tre huse i Faaborg, herunder det på Nygade 1, hvor de nu bor hver sommer.

Programmet blev vist til millioner af seere i staterne og skabte jubel i Turistforeningen. Producenterne af programmet var faldet for Faaborg, og både byen og naturperlerne omkring blev fremvist i programmet.

Phillip Courtois er født i Danmark og voksede op i Odense. For 18 år siden fandt han kærligheden i USA og flyttede senere derover. Men tilknytningen til Danmark var der fortsat. Philip arbejder med robotteknologi sælger bl.a. produkter fra de fynske firmaer Universal Robots , Mobile Industrial Robots og OnRobot til amerikanerne, idet de fynske firmaet er førende i verden på området. Hustruen Amity ejer et ejendomsmæglerfirma i Texas, og i de perioder, familien er i Danmark, kan hun arbejde delvis fra sin computer.

Familien var derfor på udkig efter en bolig på Fyn, og de forelskede sig i Faaborg-området.

Philip havde også et brændende ønske, om at hans egen søn skulle opleve det Danmark, der er så markant anderledes end hjembyen Austin, hvor det for eksempel ikke er normalt, at børn og unge mennesker færdes alene på gaden.

Nu færdes familien trygt og hjemmevant i Faaborgs gader. Og mere end det. I løbet af de sidste par år har de formået at skabe sig et omfattende netværk i byen, ligesom de falder naturligt ind i det fællesskab beboerne på Nygade har etableret.

På Facebook pryder havnefacaden Philips coverbillede, og Philip involverer sig gerne i Faaborg. Når lokaldebatten raser, som fx over lukningen af Vestkajen, så blander han sig og kommer med på en gang konstruktive og kritiske bemærkninger til debatten.

Det lille byhus frembyder en sand hyldest til byen: malerier af Nygade, korsstingsbillede af Vesterport, bøger om Faaborgs gamle huse, køleskabsmagnet der i bedste New Yorker-stil erklærer sin kærlighed til Faaborg, indrammede plakater med grafiske tryk af Faaborgs vartegn og maleri af en skipper med en pibe hængende i mundvigen.

Et bidrag til byen

Denne sommer skulle familien Courtois tilbringe seks uger i Faaborg, og 13-årige Cosmo overvejede, hvad han skulle lave. I USA er cubing, som løsning af professorterninger kaldes, stort, og Cosmo cuber selv. Derfor var det oplagt med en konkurrence i speedcubing, hvor de kryptiske terninger skal løses på tid.

– Min far og jeg havde organiseret med lokaler mm., og vi fik hjælp fra en delegeret fra Dansk Speedcubing Forening, så alt var officielt, og alle rekorder kunne godkendes, forklarer Cosmo Courtois.

Cosmos håb for konkurrencen i Faaborg var derfor, at udbrede kendskabet til sporten og at skabe noget aktivitet i byen.

Med 27 deltagere, heraf nogle af både Dansmarks og verdens bedste, kunne familien Courtois erklære arrangementet for en succes.

Næste år regner de med at arrangere endnu en konkurrence, og denne gang vil de udvide konceptet.

– Vi kunne godt tænke os at udvide med flere konkurrencer, så arrangementet forløber over flere dage. Så kunne vi lave samarbejdsaftaler med nogle af overnatningsstederne i Faaborg, og deltagerne ville få mulighed for at opleve lidt at stemningen, fx om aftenen oppe på Torvet, fortæller Philip Courtois.

I år havde flere af deltagerne forberedt sig på et besøg i Faaborg og kunne kombinere konkurrencen med et besøg på havnen, hvor de gamle træskibe gled ind.

– Vi er blevet modtaget så godt i Faaborg, og vi vil gerne vise mange flere, hvad byen har at byde på. Vi ser det her arrangement som vores lille bidrag til byen, en måde at give noget igen, forklarer Philip Courtois.

Foran huset på Nygade har Amity og Philip sået stokroser i bedste faaborg-stil, og herfra har de et kig til det kuperede terræn på Dyreborg. På den brostensbelagte gade suser Cosmo rundt på sin ethjulede segway, alt imens han problemfrit løser den klassiske 3 x 3-terning.