Af Anne Kruse, foto: Jørn Ungstrup
Håstival begyndte for tre et halvt år siden med et opslag hos den lokale købmand i Haastrup. De nye tilflyttere fra Odense opfodrede alle der havde lyst, til at komme forbi og hilse på. Mange af de lokale kom med kager og blomster og mødet udviklede sig til en sommerfest der slog rødder.
En sommerfest der uventet gav tilflytterne Maria og Niels Lundgaaard modet og lysten til at arrangere en mindre festival, som det første år talte i alt 12 bands og en bunke frivillige lokale og private venner. I år er det tredje år, at Håstival åbner bindingsværkhusets baghave på hele syv tønder land og fylder det grønne, bakkede område med forventede 400 deltagere, næsten 30 bands, musikscene, hottop, det muntre køkken, nøgenløb og meget, meget mere. Kodeordene for festivallen er lyst, frivillighed og afslappet fællesskab.
– Alle musikerne kommer og spiller helt frivilligt. De får nogle øl, noget at spise og deres transportudgifter dækket. De kommer fordi de har lyst til at være en del af festivallen. Og efter de har spillet, bliver de publikum. Så man kan sige, at det er sådan en musik-afterparty–festival, fortæller 40-årige Maria Lundgaard, der sammen med sin mand naturligt sidder med i den syv-mand store festival-bestyrelse.
Sult i Haastrup
Egentlig ville Maria, Niels og deres fire børn ”bare på landet” da de tog springet fra en villavej i Odense og ud til en gård med småsprossede, røde vinduer og plads til masser af høns, et par heste og en hund. At lokalsamfundet var så imødekommende, kom bag på familien, fortæller Maria Lundgaard
– Inden vi flyttede, havde vi ingen anelse om, at der var så meget fællesskab herude. Vi vidste slet ikke, at der var så mange mennesker herude som ville os. Vi kom fra en villavej, hvor man stort set ikke kendte hinanden, selvom vi havde boet side om side i mange år. Og vi kom fra en skole og en børnehave, hvor der var enkelte arrangementer, der ikke krævede at man selv stillede op, som det gør herude, fortæller Maria, der understreger at landsby-patriot-ånden også gælder alle de øl der bliver solgt på festivallen. De er fra den lokale købmand, der ved sidste års festival leverede godt 100 kasser øl. Og det er ikke kun købmanden der er involveret, fortæller Maria som oplever en lyst fra de lokale.
– Folk herude er sultne på at gøre noget andet. Vi har mange med, som bidrager enten med stort eller småt til festivallen.
Den afslappede stemning der omkranser de tre dage på Håstival udmønter sig helt bogstaveligt, ved festivallens årlige nøgenløb og det opvarmede vandingstrug der agerer hottop med 39 grader varmt vand. Festivallens udnævnte bademester, der til daglig er maler, har shinet truget op og placeret en lille brændeovn i til glæde for de seks til otte personer der er plads til.
– Så sidder man med en sjus i hånden og selvom man godt må have badetøj på, så føler man sig udenfor hvis man ikke er nøgen. Man skal helst være nøgen. Det udviklede sig sidste år til, at de badende i kådhed løb en tur rundt om kirken. Der var også nogen der ikke orkede at tage tøj på, når de skulle op i baren efter en ny omgang, fortæller Maria grinende.
Plads til mangfoldighed er også et kodeord der slår igennem i festivallens musikprogram.
– De første år var det overvejende rock, der blev spillet. Men nu har det spredt sig noget mere. I år er der pop, rock, gospel, reggae, dødsmetal og Visens Venner. Vi har en der hedder Hanne, der kommer med sine lyserøde støvler og spiller Visens Venner.
Håstival må være den diametrale modsætning til festivallen Heartland der også foregår i pinsedagene. For Håstival har intet slot og ingen velfriserede plæner eller buske. Her gror mælkebøtterne smukt og græsset langt.
– Jeg kunne godt stresse fuldstændig sindssygt over, at her ikke er perfekt. Der er mange ting man kunne sætte fingeren på og sige, at det nåede jeg ikke. Jeg bliver nød til at se på det som en mindre detalje i forhold til det store billede. Det er ikke det perfektionistiske der er vigtigt, men det gode samvær, understreger Maria Lundgaard eftertænksomt inden vi siger farvel.
Håstival foregår 2.-4. juni og overskuddet fra festivallen går til Haastrup Friskoles musiklokale.