Tekst: Mette Marie Elmelund
Foto: Henrik Poulsen

I 2002 blev Hartvig Fritzen formand for Ældre Sagens lokalbestyrelse i Faaborg efter to år i foreningen. Derfor kan han i år kalde sig for 25-års jubilar. Tirsdag den 11. marts blev han tildelt et æresbevis på foreningens årsmøde. At Hartvig blev frivillig i Ældre Sagen tilbage i år 2000 var lidt af en tilfældighed, ligesom det var en tilfældighed der gjorde, at han i 1990 havnede i Faaborg.

- Annonce -

I 1989 var Hartvig på ferie på Tenerife. En ferie, som hans datter havde arrangeret, så de to kunne tage afsted sammen. Hartvig havde mistet sin første kone til kræft, og trængte i følge datteren til at komme lidt ud. På den varme spanske ferieø møder Hartvig en kvinde, Else, der er på ferie med sin veninde. Der opstår sød musik og kærligheden begynder langsomt at blomstre, efter de igen er kommet hjem til Danmark. Hartvig bliver inviteret til Elses hjemby, Faaborg, og siden dengang er han aldrig tager herfra igen.

Hartvig interesserede sig for at bygge små modeller, og den interesse kunne Hartvig tage med sig i sit frivillige arbejde i Faaborg Miniby, hvor han har været med til at bygge en del af byen op for mange år siden. Han er stadig frivillig i minibyen den dag i dag, selvom han ikke kan bygge mere. Han er tilmeld blevet udnævnt som æresmedlem. I stedet for at bygge viser han nu rundt og fortæller gæsterne historier fra byen.

Efter lidt tid som frivillig i minibyen blev han anbefalet af en anden frivillig at opsøge Ældre Sagen og undersøge deres forening, som muligvis ville være noget for Hartvig. Hartvig besluttede sig for at se, om det var noget for ham. Han startede som medlem af foreningen i 2000 og blev hurtigt glad for det frivillige arbejde, og i 2002 blev han udnævnt som formand.

25 ÅR MED KAMP FOR DE ÆLDRE
– Jeg synes, hele konceptet om at hjælpe ældre mennesker er utrolig vigtigt. De ældres ve og vel er noget, der altid har betydet en stor del for mig, fortæller Hartvig Fritzen.

Hartvig er drevet af at være med til at give ældre mennesker en god alderdom og en god afslutning på livet. De skal behandles ordentligt. Han er stolt af, hvad han igennem tiden har været med til at gøre for de ældre, ligesom han er stolt af, at foreningen har vokset sig så stor. Ældre Sagen, der er fra 1986, har over 1 million medlemmer i dag og over 20.000 frivillige på landsplan. Foreningen er blevet mere kendt blandt befolkningen i løbet af de sidste 25 år, og det betyder meget for Hartvig. Den stigende tilslutning af medlemmer og frivillige har blandt andet betydet, at de har kunne oprette flere aktiviteter rundt om i landet.

– Ældre Sagen er vigtig for mig, fordi vi med foreningen er med til at bekæmpe ensomheden blandt ældre mennesker, fortæller Hartvig Fritzen.

Han uddyber, at det at være alene, som han selv er blevet, ikke er det samme som at være ensom. Ensomheden forsøger han og Ældre Sagen at bekæmpe ved at lave aktiviteter som for eksempel “spis sammen” og fysiske aktiviteter og udflugter.

Hartvig opfordrer folk til, at invitere naboen med til aktiviteterne, hvis de har en idé om, at naboen er ensom.

EN NY GENERATION AF AKTIVE ÆLDRE
Lokalt har Hartvig været med til at oprette forskellige tiltag. Blandt andet et nyere koncept, “stole gymnastik”, hvor 98 personer deltager hver uge. Konceptet, der er knapt to år gammelt, er for alle ældre, der har behov for socialt samvær og fysisk træning. Det handler om bevægelse og glæde – ikke om præstation.

På de 25 år, der er gået siden Hartvigs indtrædelse i Ældre Sagen, synes han der er sket en positiv udvikling af de ældre. Han oplever at vi i dag, udover at blive ældre, også generelt er i bedre fysisk form.

-Min farfar virkede som 75-årig langt ældre, end jeg synes en 75-årig virker i dag, fortæller Hartvig Fritzen.

Hvis han skal give et bud på, hvorfor, peger han selv på, at vi måske har en anden levevis i dag end for 25 år siden, med mere fokus på fysisk sundhed. Hartvig er med sine 85 år stadig fysisk aktiv, og holder sig blandt andet igang ved at dyrke bowling. Han spiller selv og træner også børn og unge i bowling på frivillig basis. Det har han gjort i 35 år. Hver uge står han klar i bowlinghallen til at guide både nybegyndere og mere rutinerede spillere. Her handler det ikke kun om at ramme keglerne. Det handler også om fællesskabet og om at have noget at stå op til om morgenen.

Frivillighed får verden til at hænge sammen
Hartvig kigger tilbage på sine 25 år som medlem af Ældre Sagen med stolthed og ydmyghed. Han udpeger “data stuen” som et tiltag, han er særlig stolt af, at Ældre Sagen har fået indført.

– Selvom vores ældre generelt har fået et bedre fysisk helbred, så halter nogle bagud, når det kommer til at betjene telefoner og computere, MitID og lignende. Med data-stuen kan vi hjælpe dem i hjemmet, fortæller Hartvig Fritzen.

Han tilføjer at Ældre Sagen også råder over nogle “handymænd”, der kan hjælpe med at sætte hylder op og lave små reparationer. Nogle gange handler det for medlemmerne om trygheden ved at få den personlige hjælp. Hartvig hjælper gerne medlemmer, der har brug for en snak. Her benytter han sig blandt andet af den psykologi, han har lært på nogle kurser han tog, da han i blev bowlingtræner.

– I forbindelse med at blive bowlingtræner lærte jeg at bruge positiv psykologi. Det er noget jeg både bruger i mit frivillige arbejde med de unge i bowlinghallen og når jeg taler med vores medlemmer i Ældre Sagen, fortæller Hartvig Fritzen.

Efter 25 år har Hartvig stadig lyst til at engagere sig i sit frivillige arbejde hos Ældre Sagen.

– Konceptet gør, at jeg har lyst til at blive ved lige så længe mit helbred tillader det, og så længe jeg kan få lov til at være en del af Ældre Sagen, siger Hartvig Fritzen.

Det betyder meget for ham at han kan være med til at bekæmpe ensomheden blandt ældre og hjælpe den til at have det godt. Udover sit frivillige arbejde i Ældre Sagen fortsætter han også som frivillig i både minibyen og bowlinghallen. Han vil gerne fortælle unge mennesker, at hvis de har den mindste lyst til at blive frivillige, så skal de gøre det. Han mener at man får så meget igen, og at smilene fra dem, man hjælper, er det hele værd. Hartvig peger på at det frivillige arbejde er unikt og medvirkende til at vores samfund hænger sammen.

– Hvis man stoppede al frivilligt arbejde fra den ene dag til den anden, så ville verden gå i stå. Foreninger, sportsklubber, hjælpeorganisationer – vi er så mange, der beskæftiger os med det, fortæller Hartvig Fritzen.

Han synes, frivilligt arbejde er spændende, givende og bør værdsættes. Det er en hjælpende hånd, der skaber mening i hverdagen, både for dem, der modtager hjælpen, men også for dem, der yder den. Mens han ser tilbage på 25 år med Ældre Sagen, er han ikke færdig endnu. Der er stadig nye projekter at tage fat på, og nye mennesker at hjælpe. For Hartvig er det netop dét, der gør livet værd at leve.