Tekst: Mette Marie Elmelund
Foto: Jørn Ungstrup / Henrik Poulsen
Måske har du for nylig sejlet med Bjørnøfærgen ind til havnen i Faaborg. Hvis du har det, har du – måske uden at vide det – sejlet forbi Faaborg Fjordhave ved Munkholm. Faaborg har nemlig fået en ny forening, der vægter bæredygtighed, sundhed og socialt samvær: Faaborg Fjordhave. Foreningen startede op for godt 4 måneder siden og har allerede rundet 100 medlemmer i deres åbne gruppe på Facebook og har fået 38 husstande som medlemmer. Faaborg Fjordhave er en lille have i havet. Her dyrkes der muslinger. I 2025 er målet at der også skal dyrkes forskellige tangplanter – det kunne være sukkertang og tarm-rørhinde.
HAVEN I HAVET:
Faaborg Fjordhave er ikke bare et projekt, der handler om madproduktion, men det er også et initiativ, der sætter fokus på lokalsamfundet og på bæredygtighed. Foreningen ønsker at kombinere det praktiske arbejde i havet med viden og formidling. De drømmer om, at skabe en platform, hvor folk kan lære om havets ressourcer, bæredygtigt forbrug og miljøets betydning. Lone mener, at en fjordhave ikke kun handler om at høste, men også om at give tilbage til naturen og styrke havmiljøet.
Bag Faaborg Fjordhave står en af stifterne, Lone Holmsberg. Hun er tidligere underviser på et gymnasium og fik den vej igennem kontakt til en fjordhave i Middelfart, som hun besøgte med sine elever. Lone blev så betaget af idéen om en fjordhave, så da hun og manden flyttede til Faaborg for omkring 3 år siden, var hun fast besluttet på, at Faaborg selvfølgelig også skulle have en fjordhave, og hurtigt blev Frederikke Rørth og Charlotte Ferdinand også koblet på projektet. Foreningen er en del af en paraplyorganisation, Havhøst i København. Havhøst har et samarbejde med Aarhus Universitet, som gerne vil lave eksperimenter med tang rundt i landets havhaver.
– Tang som fødevare er for det meste fremmed for folk her i Danmark. Nogle kender det måske som sushi, men ellers er det endnu de færreste, der spiser tang, siger Lone Holmsberg.
GAVEN TIL MAVEN
Hvis du gerne vil leve et sundt liv, så kan du begynde at spise tangplanter. De indeholder mange gode næringsstoffer, fortæller Lone Holmsberg. Hvis du tilhører dem, der ikke er fan af at spise fiskepiller, så kan du måske i stedet blive glad for tangplanterne, der også indeholder omega-3 fedtsyrer.
I Danmark har vi meget hav omkring os, og ligesom vi kan gå i skoven og lede efter svampe, så kan man i havet finde mange forskellige tangplanter og blåmuslinger.
– I modsætning til f.eks. svampe, hvor nogle er giftige, så kan alt tang spises. Noget er dog mere lækkert end andet, fortæller Lone Holmsberg.
Alle, som har lyst til at prøve kræfter med muslingerne, kan selv tage til havet og lede efter dem. De er særligt gode fra september til marts og man kan kende de gode på, at de er store og at de lukker sig ved et lille dunk, inden man putter dem i en gryde for at koge dem. Hvis muslingen ikke åbner sig, efter den er blevet tilberedt, så skal man heller ikke spise den.
TÅLMODIGHED ER EN DYD
Den nystartede forening har mange gode idéer, ønsker og overvejelser omkring den nye have i fjorden. Det er dog gået op for foreningen at ting tager tid, og der skal indhentes forskellige godkendelser fra forskellige steder, før de kan få den have, de ønsker sig. Indtil videre har Fjordhaven sat muslinger i vandet, men de har også et ønske om, at der skal være tangplanter. Derfor har de indsendt en ansøgning til Kystdirektoratet, som de venter på svar på.
Derudover har Fiskeristyrelsen besluttet, at der skal være et midlertidigt udsættelsesstop fra platforme. Det skyldes mistanken om, at store muslingefarme kan forårsage lokal forurening gennem affaldsstoffer. Derfor må Faaborg Fjordhave vente med tålmodighed på, hvornår de kan få deres ønskede platform på 6×4 meter opført. Dog har fem personer i foreningen fået tilladelse til, at sætte 10 meter line ud i vandet, hvor de kan hænge muslinger fra. Muslingerne bliver lagt ned i en form for netstrømpe, og derfra bliver de sat ud i havet, hvor de spiser alger. Ved Munkholm, hvor Faaborg Fjordhave ligger, er der god vandudskiftning og gode forhold for muslingerne.
– Vi skal ikke gøde eller tilsætte noget. Det hele er jo i havet i forvejen, så vi skal bare sørge for at holde øje med det, fortæller Lone Holmsberg.
Hun fortæller, at når muslingerne har vokset sig store og fede, så kan de tages med hjem og blive brugt til aftensmaden. Det tager et sted mellem 1-2 år, før muslingerne er spiseklar. For at sikre, at muslingerne fra Faaborg Fjordhave er gode og at de ikke er sundhedsskadelige, sørger foreningen for at sende nogle muslinger til kontrol for blandt andet tungmetaller. De første muslinger er allerede blevet undersøgt og godkendt til spisning.
Da haven endnu ikke har en platform eller en bro, de kan gå ud på, er de afhængige af, at dykkere kan indsamle muslingerne. Heldigvis har et par af medlemmerne valgt at trække i neoprendragten, hvilket muliggør at de allerede nu har kunne høste muslinger.
– Om sommeren kan vi jo godt alle sammen tage i vandet, men her i vinterhalvåret, hvor muslingerne er bedst, er vi afhængige af vores frivillige dykkere, fortæller Lone Holmsberg.
BLÅMUSLINGER – EN GAVE TIL HAVET
En blåmusling kan filtrere omkring 200 liter vand i døgnet, da den lever af at filtrere meget små organismer ud af vandet. Allerede på kort tid kan en musling gøre vandet helt rent igen. For Lone er drømmen derfor, at der kommer mange haver ude i havet, da “mange bække små” kan gøre en stor forskel for havmiljøet.
– Udover at blåmuslinger er en lækker og sund spise, så er de også geniale, fordi de filtrerer havvandet. De gør altså noget godt for klimaet, understreger Lone Holmsberg.
SOCIAL KLUB
Lone Holmsberg beskriver foreningen som en social klub. De ønsker med foreningen, at medlemmerne kan mødes til fællesspisninger, hvor de kan lære at tilberede råvarerne på forskellige måder. Derudover har de planer om medlemsudflugter, hvor de skal ud og besøge andre fjordhaver og bliver klogere på forskellige tangarter og måder at tilberede maden på.
– Vi håber, at foreningen kan blive et mødested for folk i alle aldre, der deler interessen for bæredygtighed og havets ressourcer. Det er også en mulighed for at skabe nye venskaber og fællesskaber, siger Lone Holmsberg.
Hun understreger, at de sociale arrangementer ikke kun handler om at spise og lære, men også om at inspirere hinanden til at tænke grønnere i hverdagen.
– Som medlem af Faaborg Fjordhave kan man sammen være med til at gøre noget godt for klimaet og for havet. Alle er meget velkomne og vi har stadig ledige pladser i foreningen, understreger Lone Holmsberg.
ET LEVENDE KLASSELOKALE
Hun har også store visioner for, hvordan Faaborg Fjordhave kan blive en lærerig ressource for fremtidens generationer. Hun drømmer om, at skoleklasser fra Faaborg kan komme og besøge haven, hvor de kan få en hands-on oplevelse med livet under havoverfladen. Hun forestiller sig, at eleverne kan være med til at undersøge tangplanter og muslinger, lære om deres funktion i havmiljøet og måske endda prøve kræfter med at tilberede enkle retter med de råvarer, de selv har været med til at høste.
– Vi vil gerne inspirere de unge til at passe bedre på vores hav og vise dem, hvordan naturen og mennesket kan arbejde sammen, afslutter Lone Holmsberg.