- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

De fleste kaster nok et blik til siden, når de kører ad den snirklede vej ved Aastrup Mølle. De spekulerer måske også over, hvor vingerne er blevet af, eller også kender de historien, der er blevet et stort debatemne i lokalområdet. I denne artikel får du historien om Aastrup Mølle, samt et indblik i det liv, der leves på på møllen i dag, med familien Ingwersen i front for Stofmøllen.

Vi lander i Aastrup sådan en helt almindelig torsdag middag. Her er parkeringspladsen godt fyldt med biler, og en lastbilchauffør bakker koncentreret ind mellem bilerne, hen mod butikken. Inde i stofbutikken er der fyldt med kunder, som gerne bruger lang tid på at gå og kigge på alle de mange varer, der spænder lige fra knapper og lynlåse til garn og stoffer – og alt derimellem. Stofmøllen har i gennemsnit 75 ekspedition hver eneste dag, og kunderne kommer fra nær og fjern, for med butikkens store udvalg, er det sjældent, at en kunde går forgæves.

- Annonce -

– Folk kører gerne langt for at handle hos os, fordi vi har en ordentlig kvalitet, og fordi vi har et stort udvalg, siger Anders Ingwersen.

ET FAMILIEFORETAGENDE
Anders er søn af indehaverne, Bjarne og Jeanette, og er først for nyligt kommet ind i stofbranchen. Han er oprindeligt uddannet mekaniker og har senere taget en bacheloruddannelse som software-ingeniør, og det lå aldrig i kortene, at han skulle være en del af virksomheden.

– Det var slet ikke meningen, jeg skulle være en del af forretningen, men efter jeg havde lavet hjemmesiden om, har der været en glidende overgang, hvor jeg er begyndt at interessere mig for de varer, mine forældre forhandler. Jeg kendte ikke noget til stoffer til at starte med, men nu er jeg begyndt at kende forskel på det meste, smiler Anders Ingwersen.

Det var også lidt et tilfælde, da Bjarne og Jeanette overtog Aastrup Mølle. Jeanette havde været ansat i Stofmøllen i mange år under den tidligere ejer, Bjarne Tychsen, og de kendte ham begge godt. Bjarne Ingwersen havde forpagtet noget af møllens jord, hvor han drev juletræsproduktion, så da Bjarne Tychsen ville sælge møllen, var det Bjarne Ingwersens firma, Brdr. Ingwersen, der overtog, og i samme ombæring kom Jeanette tilbage på matriklen, denne gang som daglig leder af Stofmøllen.

– Selvom jeg egentlig er skovmand, så har vi altid haft en form for kærlighed til stedet her, og vi besluttede at satse på Jeanettes interesse for stoffer, siger Bjarne Ingwersen.

Da Jeanette og Bjarne overtog i 2006, var der blot tre ansatte, men med Jeanettes gode næse for stofbranchen er der nu så meget gang i butikken, at der er ti ansatte. På grund af den store fremgang i driften, har de endnu ikke fået kigget på deres oprindelige planer om fornyelse, og det er måske meget godt.

– Her er en god stemning, og det ville faktisk være synd at modernisere for meget. Vi har et moderne udvalg af varer, men vi vil gerne bevare den autentiske, gamle stil og en butik, hvor vi har tid til at tage os godt af vores kunder, siger Bjarne Ingwersen.

Her efter 18 år som indehavere, er det fortsat lidt af et mysterie for Bjarne og Anders, hvordan Jeanette altid synes at vide alting, om de spørgsmål og udfordringer kunderne kommer med. Det er, som om hun ved alt om det hele, forklarer de, og der er ingen tvivl om, at hun har en hyper interesse i stoffer.

– Hun kan ikke sidde stille og er altid både kreativ og hjælpsom. Hun ved, hvad man kan bruge som det helt rigtige materiale, hvis en kunde fx ringer og skal bruge noget stof til at skygge i et drivhus, eller mangler det rigtige markisestof, stof til en kaleche, en båd eller solafskærmning i et udhus. Som kunde får man god vejledning, når man stikker næsen indenfor i vores butik, og Jeanette ryster bare løsninger ud af ærmet, og vi andre aner slet ikke, hvor fa’en hun får det fra, smiler Anders Ingwersen.

Som familie har det været med til at rykke dem tættere sammen, at de nu dagligt må samarbejde. Som de fleste teenagere, kom Anders ikke så godt ud af det med sine forældre, især kunne Bjarne og Anders ryge i totterne på hinanden, men nu har de et arbejdsfællesskab, hvor de har lært at acceptere hinandens forskelligheder.

– Vi er sjældent helt enige. De har jo erfaringerne, og jeg vil gerne blande mig, men vi er gode til at snakke om tingene, siger Anders Ingwersen.

IKKE UDEN UDFORDRINGER
Der har været en del udfordringer gennem årene. Først finanskrisen og senere corona-nedlukningen, hvor de var tvunget til at lukke Stofmøllen i tre måneder.

– Vi fik ingen støtte fra det offentlige, men vi kæmpede med arme og ben for at overleve, og vi klarede den, siger Bjarne Ingwersen.

Èn af grundene til, at de klarede den igennem, var bl.a., at de øgede deres budget for markedsføring og satsede hårdt på at sælge deres varer gennem en webshop. Det blev en stor succes, og i dag har de et kæmpe udvalg af varer på deres hjemmeside med mere end 11.000 varenumre.

Det er også en stor omkostning at vedligeholde en gammel mølle, og derfor sørger de for at udnytte alle rammerne omkring møllen på bedste vis. Inde i selve møllen, hvor det er for koldt og fugtigt til at opbevare stoffer, er der en udstilling af kunsthåndværk, som kunder kan besøge, ligesom de kan få lov at komme op og se, hvordan sådan en gammel mølle har været indrettet. Der ligger en god synergi i at have et samarbejde med kunsthåndværkere.

– Det er fx selvstændige med eget garnspinderi, eller kunsthåndværkere, der udstiller produkter lavet af filt eller garn. Vi håber, at kunderne kan få inspiration til kreative projekter ved at se udstillingen, siger Jeanette Ingwersen.

En del af møllens omkringliggende bygninger er også indrettet som airbnb og en udlejningslejlighed, hvor Anders og hans kæreste, Emilie, bor for tiden. På matriklen ligger der også en stor, gammel stald, hvor Bjarnes interesse for nostalgiske og historiske effekter og brugskunst har fået sin plads.

– Det er ikke et loppemarked, for der er vi udkonkurreret, da alle efterhånden har et loppemarked. Her tilbyder vi noget andet, understreger Bjarne Ingwersen.

Den største udfordring for mølle-ejerne har dog været vingerne, for i 2013 blæste stormen Allan vingerne af den rødbrune mølle. Men ved hjælp fra forsikringspenge fik møllen i 2015 atter vinger, denne gang af rustfrit stål, der skulle sikre vingerne en lang levetid og minimal vedligeholdelse.

Desværre var det ikke slut med ulykker, for blot tre måneder efter, de nye vinger var monteret, gav den ene vinge efter i svejsningen og faldt ned langs møllen. Det viste sig, at vingerne var fejlkonstrueret, og alle vinger måtte tages ned.

Møllebyggeren erklærede sig efterfølgende konkurs, og nu stod Bjarne med en mølle uden vinger og en pris på nye vinger, der lød på 1,3 millioner kroner. Heldigvis lysnede tilværelsen lidt, da lokalområdet viste deres støtte og interesse.

– Jeg tror, at mange kender historien om Aastrup Mølle, måske endda flere, end der kender Klokketårnets historie, og næsten alle, der kommer her, spørger til vingerne. Møllen betyder noget for folk. Der blev hurtigt oprettet en forening, som gerne vil skaffe penge til nye vinger. De har 1.400 medlemmer, og den nye bestyrelse har store planer for at skaffe midler til nye vinger, siger Bjarne Ingwersen.

Dog har coronakrisen betydet, at budgettet for opgaven nu er væsentligt forøget.

– Materialerne blevet dyrere, og et bud på en pris lyder nu på 2 millioner kr. for nye vinger. Men alligevel kunne det være fedt med nye vinger, især nogen, der holder længere end de tidligere vinger, der faktisk kun nåede at være i drift i hele otte dage, siger Anders Ingwersen.

Du kan se hele historien om vingerne på Youtube: ‘Historien om: Møllen der mangler sine vinger.’

Det kan også være, du spotter stoffer fra Stofmøllen, når du ser TV eller går i teatret, for Stofmøllens store udvalg betyder, at både TV- og teaterproduktioner samt flere kendte kjoledesigner gerne tager turen til Faaborg for at finde netop dét stof, der kan skabe den rette stemning. Stofmøllen har bl.a. været leverandører af materialer til: Far til fire og vikingerne, Carmen Curlers, Merkur, Mødregruppe, Badehotellet og Tinka.

HISTORIEN BAG AASTRUP MØLLE
• Aastrup Mølle er en tårnmølle af typen ‘hollandsk kornmølle’ og bliver bygget i 1862 af et selskab, bestående af Rasmus Vejstrup og Lars Kragegård i Vester Aaby samt jernstøber Lars Jensen fra Faaborg. De driver møllen nogle år, men folkene foretrækker fortsat vandmøllerne.
• Derfor bortforpagter de i 1865 møllen til Søren L. Ågård, som optimerer møllen med selvregulerende vinger, sigter og renseri, og møllen fremstiller snart det mest hvedemel på egnen.
• I 1889 bliver møllen restaureret, bl.a. får den selvkrøjer (en mekanik, der får møllen til selv at dreje op mod vinden), hvilket letter betjeningen.
• I 1910 sikrer en petroleumsmotor, at møllen har mere kraft til vindstille tider. Grynmølleriet bliver moderniseret med en centrifugalsigte, der har større volumen. I 1919 begynder møllen med fremstilling af hønsefoder.
• I 1924 indkøbes en lastbil og en endnu større motor, og møllen åbner en afdeling for forædling af såsæd.
• I 1936 mister møllen sine vinger under en storm, og de genopføres først mange år senere.
• I 1953 sælges møllen, som står og forfalder. Det øverste fag fjernes, og en flad hat sættes på. Møllen bliver senere købt af Bent Hoffmann, der driver møbelforretning frem til 1980.
• I 1981 sælges møllen til Bjarne Bonefeldt Tychsen, der genskaber møllen med arbejdende vinger i december 1984. Vingerne har en diameter på 22 meter.
• I 2006 køber Bjarne Ingwersens firma, Brdr. Ingwersen, Aastrup Mølle.
• I 2013 tager stormen Allan vingerne. Allerede i februar 2015 er møllen atter renoveret, og der monteres nye vinger. Men det bliver en kort glæde, for i juni samme år mister møllen atter sine vinger, der knækker pga. en fejlkonstruktion. Desværre går leverandør og møllebyggeren konkurs, og der er ingen erstatning og ikke råd til nye vinger.
• 2018: Lokalområdet savner vingerne og stifter derfor en forening, som arbejder på at skaffe vinger til møllen igen.
• I 2024 er møllen stadig uden vinger, men velbesøgt, både som en lokal attraktion og pga. Stofmøllen som specialbutik. Stofbutikken er i år 43 år gammel, og møllen er 162 år gammel.