Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Denne sommer åbnede en ny møbelfabrik i Faldsled. Fra den opblomstrende landsby vil to møbelentusiaster designe, udvikle og producere møbler, så den kvalitet, den danske møbelbranche gennem årtier har været kendt for, kan bevares. Mød stifterne af Serup & Colberg, og læs om deres allerførste design: Faldsled-stolen.

- Annonce -

KVALITET SKAL UDVIKLES
Både Martin Colberg og Peter Serup flyttede til Faldsled, da de solgte deres virksomhed True North Designs, der havde til huse i Lynge. I Faldsled fungerede de som specialister i Ro Collection, indtil de atter dannede par i et nyt iværksættereventyr under navnet Serup & Colberg.

– Jeg savnede det kommercielle engagement, man har som selvstændig, og den formidlerrolle, der også er en del af at fremstille og afsætte møblerne. Hvis vi mister evnen til at fremstille dem, mister vi også evnen til at udtænke dem, siger Martin Colberg.

Det er tvingende nødvendigt at arbejde kontinuerligt med kvalitet, forklarer han, for ellers forfalder den, og han mærker en indignation over det kvalitetsforfald, der sker, når produktionen udliciteres til fx Østen. Men det kræver en indsats at drive virksomhed med danskproducerede møbler, og de to iværksættere fokuserer derfor meget på at optimere alle led af forretningsgangen gennem LEAN-principperne.

– LEAN er en filosofi for udvikling. Her er vi fikserede på at kontinuere forbedringer og minimimere vores spild, når vi producerer vores møbler helt fra bunden af, siger Martin Colberg.

Råmaterialerne, som primært er egetræ, indkøbes ofte lokalt hos savværket i Korinth. Alle arbejdsprocesser foregår i de nyerhvervede lokalerne på Højstræde, og de færdige stole og borde afsættes direkte til private og erhvervskunder. Med både design, udvikling og produktion under eget tag, kan Serup & Colberg love deres kunder noget ganske unikt.

– Vi giver livslang garanti til den første ejer, for alle møbler er konstrueret, samlet og testet af os selv, siger Martin Colberg.

Sortimentet består indtil videre af krostolen, Faldsledstolen, og et tilhørende basisbord, der kan designes i andre versioneringer, afhængigt af ordren. Der har lige fra starten været en god efterspørgsel efter deres designs, og lige nu er der en leveringstid på otte uger for en stol.

Når der er plads i kalenderen, tager de to iværksættere også gerne specialopgaver ind fra arkitekter eller bygherrer.

STORM P-TEKNOLOGI
Produktionslokalet er opdelt i to afdelinger, maskinafdelingen og pudseafdelingen. Det rå træ leveres ind bagest i maskinafdelingen og er skåret på mål for at minimere spild. Herfra står forskellige, gamle snedkermaskiner klar til at bearbejde træet, afhængigt af om det skal udgøre en bordplade, et bordben eller en bagsarg til en stol.

Træ til den runde stoleryg skæres fx op i tynde lameller på 3,6 mm, der limes sammen og bøjes i form i et ganske hjemmegjort aggregat.

– Ved at skære det i lameller undgår vi, at træets fibre ødelægges, som det kan ske, hvis man fx damper og former et stykke træ. Vi placerer træet i en form, som skabelongeniet Peter har udtænkt og bygget med et ophal til en bådvogn. Her sidder træet i spænd i tre timer, inden det kommer over i en anden form i 24 timer, siger Martin Colberg.

Alle bordplader og stolesæder stavlimes på værkstedet, og alle stave pløjes på en fræser for at øge limarealet og sikre en lang levetid på produkterne.

– Det er en udfordring at producere træmøbler til det danske klima, for vores årstider har store forskelle i luftfugtighed, og vores moderne huse har et meget tørt indeklima, så vores produktion forsøger at tage hensyn til de udfordringer, siger Martin Colberg.

De færdige plader kan nu placeres i CNC-fræseren, som er programmeret med deres unikke design, og fræset i deres endelige form, er delene klar til næste afdeling, pudseafdelingen.

Herinde foregår arbejdet med en blanding af håndkraft og en vifte af specifikke pudsemaskiner, og netop denne proces drømmer de om med tiden at kunne automatisere med robotceller til at udføre en stor del af pudsearbejdet. På den måde kan mandetimerne optimeres, ligesom det fysisk nedslidende arbejde undgås.

KONTORKOLLEKTIV OG EN NISSE PÅ LOFTET
På førstesalen over produktionen har de indrettet en kontorfællesskab, hvor de håber på at kunne samle iværksættere og andre kreative sjæle fra lokalområdet. Der er, understreger Martin, som det hører ethvert kollektiv til, udarbejdet et manifest, der taler for det respektfulde, hjælpsomme fællesskab, hvor der er plads til åndsfrihed, læring og handlekraft.

For 1.500 kroner om måneden kan interesserede få en arbejdsplads i fællesskab med andre, hvor alt er inkluderet, forklarer Martin. Hele lokalet er nyistandsat med både fordybelsesrum og et konferencelokale, og så har kontoret en skøn natur-udsigt fra sin høje beliggenhed i udkanten af Faldsled.

Tæt på kontorets lille tekøkken fanger en lille dør opmærksomheden, og Martin forklarer straks, at herinde bor nissen. En nisse, man kan få at se, hvis man slår vejen forbi til Jul i Faldsled, der løber af stablen den 24. november.

– Vi har valgt at sponsorere børnenes skattejagt til Jul i Faldsled, og her kan børnene få lov at få et glimt af nissen, mens vi serverer en stærk gløgg for forældrene, som så kan dampe af, imens de ser lidt på møbler, smiler Martin Colberg.

Du kan læse mere på www.serup-colberg.dk.