Bestyrelsen for FFV Energi & Miljø har netop godkendt budgettet for 2025.
FFV holder taksterne uændret for renovation, vand og varme, men varsler en prisstigning på spildevandstaksten pr. 1. januar 2025. Takststigningen er nødvendig for at opgradere og fremtidssikre vores spildevandsinfrastruktur, der er under stigende pres fra både øget befolkningstilvækst, erhvervsudvikling og skærpede miljøkrav, hedder det i en pressemeddelelse.
I det kommende budgetår 2025 forhøjes spildevandstaksten med 10 kr. per m³ (inkl. moms), dvs. med 20 % fra 49,25 kr. per m³ til 59,25 kr. per m³. En person bruger i gennemsnit 40 m3 vand om året. For en gennemsnitlig husstand med tre personer vil spildevandstaksten derfor stige med ca. 1.200 kr. årligt. Taksterne for renovation, vand og varme forbliver uændrede, bortset fra en justering i forbindelse med erhvervsaffald, idet en undersøgelse af mængder og affaldstyper i 2024 har medført nye takster.
Investering i fremtidens spildevandsforsyning
Hos FFV Spildevand er vores vigtigste opgave at sikre, at spildevand håndteres korrekt og på en måde, der beskytter både miljøet og borgernes hverdag. Derfor skal vi løbende styrke infrastrukturen, så vi også i fremtiden kan levere en stabil og effektiv forsyning.
– Vores spildevandsforsyning er en kritisk del af infrastrukturen, og det er vores fineste opgave at sikre, at den er klar til at håndtere befolkningsvækst, klimaforandringer og nye lovkrav. Vi har fastholdt uændrede spildevandstakster siden 2017, men vi står nu over for nødvendige investeringer, så vi kan blive ved med at levere løsninger, der både skaber tryghed for borgerne og beskytter miljøet, samtidig med at vi ser store prisstigninger, ikke mindst på anlægsarbejder, siger Christian Møller, adm. direktør for FFV Energi & Miljø.
Hvorfor stiger taksten?
Denne takstjustering er en investering i fremtiden. FFV Spildevand A/S har fastholdt uændrede spildevandspriser siden 2017, mens inflation og omkostningerne til både vedligehold og nødvendige opgraderinger er steget kraftigt. Vi ser bl.a. ind i:
- Befolkningstilvækst og erhvervsudvikling: Faaborg-Midtfyn Kommune forventer markant vækst i flere områder, især omkring byerne Ringe og Årslev/Sdr. Nærå, hvor befolkningen forventes at vokse henholdsvis 15 % og 21 % i 2041. Denne vækst stiller ekstra krav til vores renseanlæg og ledningsnet.
- Øgede omkostninger: Inflation og stigende priser på materialer, energi og arbejdskraft har gjort opgraderinger dyrere. Alene omkostninger til anlægsarbejde er steget ca. 30 % siden seneste takstforhøjelse, og størstedelen af FFV Spildevands indtægter bruges netop på anlægsarbejde.
- Aldrende infrastruktur: Store dele af ledningsnettet er fra 1960’erne og skal udskiftes for at undgå driftsproblemer og sikre robusthed mod klimaforandringer. De er løbende opdateret, men også her sætter stigende grave- og materialepriser fremtidig udskiftning under pres med nuværende økonomi.
- Status som kritisk infrastruktur: Spildevandsforsyningen er en vital del af samfundets infrastruktur og skal opgraderes for at sikre stabilitet og sikkerhed. Nye krav gør det nødvendigt at investere i modernisering af vores IT- og driftssystemer.
FFV Spildevand er som forsyning underlagt statslig økonomisk regulering. Vores økonomiske ramme er et udtryk for, hvad staten mener, det skal koste at drive et spildevandsselskab som FFV. Denne regulering sikrer, at forsyningsselskaber drives effektivt og forbrugerne ikke betaler mere end nødvendigt. FFV Spildevands økonomiske ramme er øget med 22 % fra 2023 til 2025.
Med en justering af den økonomiske ramme kan vi nu hæve taksten og dermed foretage de nødvendige opgraderinger af spildevandssystemet til gavn for alle.
Nødvendige investeringer
Denne justering sikrer, at forsyningen kan opretholde en høj standard og imødekomme fremtidens behov. FFV Spildevand har allerede planlagt en række investeringer, der skal fremtidssikre forsyningen i Faaborg-Midtfyn Kommune, bl.a.:
- Kapacitetsudvidelse og renovering: Renseanlæggene i Sdr. Nærå og Ringe er allerede pressede på kapacitet og skal udvides for at kunne håndtere den stigende tilflytning. Alternativt undersøges en ændret renseanlægsstruktur. Derudover kræver flere anlæg og pumpestationer renovering for at kunne fortsætte driften stabilt.
- Opgradering af ledningsnettet: Vi opgraderer løbende, men der er stadig en stor andel spildevandsledninger fra 1960’erne, hvor udskiftning er nødvendig.
- Opdatering som kritisk infrastruktur: Spildevandsforsyningen er en essentiel del af kommunens kritiske infrastruktur. Vi gennemfører derfor også en omfattende IT- og sikkerhedsopdatering, så vi er rustet til fremtidens behov.