Forligspartiernes fokus i en turbulent proces har været på at sikre velfærden for borgerne i kommunen og sikre fortsat udvikling og vækst i både byer, lokalsamfund og på øerne, hedder det i en pressemeddelelse.

Trods endnu en turbulent proces skabt af Christiansborg indgik samtlige partier i Faaborg-Midtfyn Kommune i dag forlig om budget 2025.

Budgettet øges betragteligt til de store velfærdsområder, så det sikres, at kommunen kan opretholde hjælpen til det stigende antal børn, udsatte og særligt ældre, der har brug for kommunens ydelser. Det har i alt krævet budgettilførsel på 49,7 mio. kr.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

– Jeg glæder mig over, at samtlige partier har kunnet mødes i denne budgetaftale. Vi er lykkedes med at lægge et fornuftigt og ansvarligt budget, der værner om velfærden trods det stigende behov for kommunens ydelser, og som sikrer en fortsat udvikling i hele kommunen, siger borgmester Hans Stavnsager.

Stavnsager er glad for, at det er lykkedes at få alle partier med i aftalen

Fejl i grundskyldspromillen og utilstrækkelig udligning mellem kommunerne så i første omgang ud til at medføre, at der manglede 77 mio. kr. i budgettet. Det ændrede sig dog i sidste øjeblik, da Faaborg-Midtfyn modtog 73,8 mio. kr. i tilskud og kompensation for 2025, men kun i dette ene år.

For at undgå at stå i samme turbulente situation næste år har kommunalbestyrelsen valgt at se budgettet for 2025 og 2026 under ét og afsætter 32,4 mio. kr. som budgetværn til 2026.

– Det, synes vi, er en ansvarlig måde at agere på både overfor borgere og medarbejdere. Vi vil fortsat presse på for, at Kommunernes Landsforening og regeringen finder varige løsninger på problemerne med uhensigtsmæssige udlignings- og tilskudssystemer, så vi fremadrettet får mere stabile vilkår for budgetlægningen, siger Hans Stavnsager.

Vækst i byer, landsbyer og på øerne

Udover at holde hånden under velfærden har udviklingen at byer, lokalsamfund og øer været vigtigt for politikerne.

De har prioriteret forslag for 9,8 mio. kroner i signaturprojektet ”Liv i lokalsamfundene og på øerne”. Der er blandt andet sat penge af til et lokalsamfundsteam, landsbysyn og starthjælp til ungdomsklubber.

Derudover er der prioriteret en række forslag, som lægger sig i forlængelse af den grønne trepartsaftale, som regering, landbrug, kommuner og miljøorganisationer indgik i sommeren 2024

Blandt andet er der afsat ressourcer til medfinansiering af den fælleskommunale klimaindsats i region Syddanmark, midler til skovrejsning, etablering af stenrev ved Illumø samt det fællesfynske biodiversitetsprojekt LIFE Ring.

Læs hele budgetaftalen her: https://www.fmk.dk/media/2ffikynr/budgetaftale-2025.pdf