Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Mads Holdgaard

Når Isabella Søderlund Larsen skal geare ned fra sit ofte hektiske job som veterinærsygeplejerske, så sker det fremover i Café Urtehaven, der netop er åbnet i Korinth. Her tilbyder hun gode, lokale råvarer og en nærværende interaktion med gæsterne, og hun er imponeret over, hvor mange, der allerede har fået øjnene op for hende bæredygtige oase.

Vi ankommer til en lettere anonymt udseende perlestensparkeringsplads, hvor et lille skilt viser, at vi er ankommet det rigtige sted, nemlig Café Urtehaven. Da vi drejer om hjørnet, træder vi ind gennem et espalieret, og her åbner der sig en stor gårdhave, hvor sanserne bliver bombarderet med indtryk. Et vindspil drejer i vinden, vand risler fra en vandskulptur, og fra de mange krukker, der er placeret i gårdhaven, vælter det op med dufte af krydderurter: basilikum timian, estragon, tallerkensmækker og salvie.

- Annonce -
Faaborg Bilpleje - Læs mere her

25

IVÆRKSÆTTERI I BLODET
Isabella kommer os smilende imøde, og vi sætter og ved ét af de mange borde, der er placeret med både parasoller og tæpper, så gæster kan nyde gårdhaven i alle udgaver af det danske sommervejr.

I disse bygninger, der tidligere rummede Flegninge Mølle, har Isabellas forældre i mange år drevet et bed and breakfast, og dette forår er Isabella trådt i sine forældres fodspor og er startet op som selvstændig erhvervsdrivende.

– Jeg har altid arbejdet i restaurationsbranchen og har været alt – lige fra opvasker til runner til tjener. Jeg kan godt lide at lave mad og bage, faktisk elsker jeg at bage kager, og jeg kommer fra en familie, der laver alt fra bunden. Det har bare ligget i familien, og her på grunden har vi det meste, siger Isabella Søderlund Larsen.

Foran gårdhaven kaster et kæmpestort valnødtræ skygge, og valnødder er derfor naturligt en fast bestanddel af menukortet. På den anden side af huset høster Isabella kirsebær, æbler, pærer, blommer, rabarber stikkelsbær og roser, mens køkkenhaven bugner af kartofler, og drivhuset er fyldt med tomater, peberfrugter og agurker.

– Vi laver altid vores egen æblegelé, og det er noget, jeg ser frem til hvert år, smiler Isabella Søderlund Larsen.

Planen er, at der sommeren igennem skal være åbent i caféen lørdage og søndage fra 12-17, som selvom caféen er i sin spæde opstart, har der generelt været et overvældende besøgstal.

– Vi har talt om caféen gennem lang tid, men nu var det tiden til bare at prikke hul på det og så glæde os over hver enkelt gæst. Der kommer måske fire-fem gæster i snit, men der kan også komme et helt hold gæster. Vi har også allerede flere stamgæster, de har måske været her fire gange, smiler Isabelle Søderlund Larsen.

SELVFORSYNING OG NÆRVÆRENDE SERVICE
Hun føler sig overbevist om, at hvis hun lader tiden arbejde, så skal gæsterne nok komme, og da klokken er blot fem minutter over 12, ankommer de første gæster på denne solskinsrige søndag: ‘Er det her Café Urtehaven?’ spørger den ene gæst, og da det er afklaret, at de er kommet til det rigtige sted, finder Isabella straks et bord til dem og et eksemplar af det nye sommer-menukort. Menukortet kører nemlig efter et sæsonprincip, og lige nu er sommermenuen lagt på bordene med bl.a. asparges og rabarber som råvarer.

– Det er niende eller tiende åbningsdag, og jeg er meget overrasket over besøgstallet. Nogle er lokale, og nogle er følgere fra Instagram. Nogle ser skiltene ved cykelstien herude, mens andre fx er besøgende, der har været på Jim Lyngvilds vikingmarked, fortæller Isabella Søderlund Larsen.

Da gæsterne har haft tid til at kigge menuen igennem, går Isabella over til bordet, hvor det viser sig, at det er lokale korinthere, og at de kender hinanden fra barndommen. De bestiller aspargesmadder og syrensaft, hvorefter Isabella forsvinder kortvarigt ind i køkkenet.

Da aspargesmadderne er serveret, fortæller hun videre om opstarten og tankerne bag caféen. Hun har et stort fokus på bæredygtighed og selvforsyning, og som voksen har hun lært virkelig at sætte pris på de lokale råvarer. Basisvarer som fx mel, sukker, vanille og chokolade køber hun i dagligvarebutikker, men derudover handler hun lokalt: mejeriprodukter handles ved Sinai, og asparges hentes på Knabegården. Frugt og grønt hentes i haven bag huset, ligesom familiens 15 høns producerer friske æg til menuen.

BRØD BAGT FRA BUNDEN
Drømmen om at starte en café har primært været muligt at realisere på grund af forældrenes bed and breakfast, som har et køkken tilknyttet, ligesom de har faste rutiner med dagligt at bage deres eget brød. Der ligger en god synergieffekt i at drive en café i forlængelse af et bed and breakfast, og de nyder alle godt af samarbejdet.

– Mine forældre har hjulpet godt, og de har et godt kendskab til fx regler og systemer, og så har de jo mange års erfaring. Min mor går til hånde i caféen, og jeg forsøger at give de grundværdier videre, som jeg har fra mine forældre – med et nærvær og en tilstedeværelse, siger Isabella Søderlund Larsen.

‘Har du kardemommesnurrer?’ spørger gæsterne, men desværre, beklager Isabella: ‘Den dej, jeg lavede i går, den var der noget galt med, så jeg har bagt chokoladekage i stedet for.’ Gæsterne bestiller, og snart kommer Isabella tilbage med tre træplanker med små, runde stykker chokoladekager, flot pyntet med bær og creme.

I det samme træder en ny gæst ind gennem espalieret. Denne gang én af stamgæsterne: ‘Jeg var lige på gåtur med Orla, og så blev vi lige sultne.’ Isabella kender både hund og ejer og hilser på, mens hun fortæller, at de netop har fået nyt menukort. ’Ja, det har jeg set, og jeg skal helt klart prøve den der rugbrødstoast.’

Stamgæsten hedder Mette Abrahamsen og var den allerførste gæst, der besøgte den nye café. Hun kommer nu jævnligt og nyder muligheden for lækker mad og god kaffe i Korinth: ‘Isabella laver fantastiske madder. Tidligere havde hun en fasansalat, lavet af fasaner her fra egnen, og den smagte virkelig godt.’

Mette Abrahamsen arbejder som erhvervskonsulent i Faaborg-Midtfyn Kommune, og derfor fryder hun sig dobbelt over, når der sker nye tiltag i området, forklarer hun, mens Orla slubrer løs af den vandskål, Isabellas mor har stillet frem til ham.

GIVER TILBAGE TIL BARNDOMSBYEN
Selvom Isabella benytter de rammer, hendes forældre har skabt, så har hun formået at gøre caféen til hendes eget sted, begynder hun at forklare, men så må hun atter op at stå, for gæsterne har rejst sig og vil gerne afregne. De forlader gårdhaven med et smil på læben, hvilket leder samtale hen på dét, der driver Isabella til at gøre en så stor indsats for at starte op som selvstændig.

– Vi er en ret tæt familie, så det er en bonus, at vi kan gøre det sammen, fx har vi bygget stakit og lavet urtehaven sammen. Vi havde noget sygdom i familien, som gjorde det klart, at vi ikke er udødelige. Så det er godt at sætte tempoet lidt ned og nyde det, siger Isabella Søderlund Larsen.

Herudover arbejder hun på fuld tid som veterinærsygeplejerske, et job, der kan være hårdt følelsesmæssigt, og så er det som et frirum at komme ned til caféen i weekenderne.

– Her er der mulighed for at være nærværende, og jeg kan godt lide de forventningsfulde folk, der kommer ind, og det her giver mig energi, forklarer Isabella Søderlund Larsen.

Men caféen er samtidig en måde for hende at betale tilbage til sit landsbysamfund. For Isabella er født og opvokset i Korinth, har gået på Brahetrolleborg skole, hængt ud på sporteren og kommet til fester på kroen.

– Det kunne være hyggeligt at skabe lidt liv i byen igen, for nu er skolen lukket, ligesom slagteren og banken. Caféen er for både de lokale og turister, og den skal være med til at støtte og løfte det hele en lille smule, siger Isabella Søderlund Larsen.

Lige nu er arbejdstiden i caféen interessetimer, og hendes mål er i første omgang at udvide til flere åbningsdage og måske få lavet en overdækning af gårdhaven, og måske drømmer hun om at kunne leve af det på sigt.

– Lige nu skal jeg bare have budskabet ud, og folk skal have en følelse af vores gode råvarer. Her i caféen er jeg ikke en service – men mig, som jeg er. Jeg nyder at høre folks gode historier, og alle har lidt på hjertet. Det er en meget spændende proces, siger Isabella Søderlund Larsen.

Du kan læse mere på www.cafeurtehaven.dk, ligesom du også finder caféen på Facebook og Instagram.