Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat
Sidst i november åbnede Faaborgs nyeste restauration, Den Lille Franske, som er en kombination af fransk bistro og vinbar. Fra en eksklusiv placering på Torvet vil makkerparret Birgit Pichat og Mads Jensen sælge fransk bistro-mad og det, de kalder ærlig vin. I den rette kombination kan mad og vin nemlig skabe magiske smagsoplevelser, og det skal faaborgenserne nu have lov at udforske.
– Bonden arbejder hårdt med vinstokkene, og vinen er frugten af det arbejde. Vores vine skal lede rejsen helt tilbage til vinmarkerne. Dét kalder vi ærlig vin!
Ærlig vin i fremmarch
Blandt de ærlige vine findes både økologiske og biodynamiske vine samt naturvine. Fælles for dem alle er, at de hverken indeholder sulfitter, pesticider eller andre tilsætningsstoffer. Der er ikke anvendt kunstgødning i markerne og ingen store maskiner har fået adgang til druerne, der alle håndplukkede og håndteret nænsomt, inden de lander i vinkældrene.
– Vin er et landbrugsprodukt, og vi har en tæt tilknytning til vinbønderne, der lige nu går og klipper vinstokkene, siger Birgit Pichat.
Tilbage i 2011 stoppede Birgit Pichat sin karriere som direktør i en stor international virksomhed. Dengang var økologiske vine ikke særlig trendy, men det var den vej, omstændighederne ledte hende.
– Jeg har boet i Frankrig i en periode fra 1992 til 2001, og jeg savnede Frankrig og at lave noget fysisk. Jeg besøgte en vinbonde en dag lige efter høsten, og så vidste jeg, at jeg skulle lave noget med vin, fortæller Birgit Pichat.
Birgit åbnede herefter en lille vinbutik på blot seks kvadratmeter i Farum, hvor kunderne kunne lade sig friste af økologiske vine og andre delikatesser fra Birgits andet hjemland.
I takt med at både økologisk vin og naturvin er blevet mere trendy, har Birgit udvidet sin forretning. I 2015 åbnede hun sin første rigtige vinbar i Farum, kaldet Vores Marked, og fire år senere åbnede hun den næste, denne gang på Frederiksberg.
Partnerskab
Det var her på Frederiksberg, Mads Jensen af og til kom forbi Birgits udvalg af franske marmelader, oliven, sæber og økologiske vine. Og det var her, Mads besluttede sig for at lægge arbejdslivet om.
– Jeg havde været 15 år i reklamebranchen og rejst meget, men jeg blev opsagt på grund af corona og skulle finde ud af, hvad jeg nu skulle lave. Jeg ville gerne sadle om og gerne lave noget med mad og vin, for jeg går meget op i smage. Så faldt jeg over et opslag fra Birgit, fortæller Mads Jensen.
Foruden sin erfaring med reklame, en begejstring for smage og en halv kokke-uddannelse, så havde Mads også så tilpas meget nørdet passion for vin, at Birgit ikke blot tilbød ham en stilling, men et partnerskab.
– Jeg tog imod tilbuddet, og nu gør vi det hele sammen, som et gammelt søskende-par, griner Mads Jensen.
Siden 2019 har de sammen drevet de to sjællandske vinbarer videre under navnet Vores Franske. Vinbaren i Faaborg bliver deres tredje og har fået navnet Den Lille Franske.
Udforsk magien
Samtidigt med at økologisk vin er blevet mere trendy, så har der også været fremgang i smagsoplevelsen. Producenterne forbedrer hele tiden kvaliteten, og nu laves der både traditionelle vine og noget, der, ifølge vinbar-ejerne, spræller lidt mere.
– Bønderne er blevet dygtigere. De bruger naturgær, som kræver mere og kræver et bedre drue-materiale. Det er sværere at producere økologiske vine, men det er ikke noget grumset noget, som fordømmene kan lyde, siger Birgit Pichat.
Har man fundet frem til en god økologisk vin, så skal maden gerne passe til, for med den rette kombination kan der opstå noget helt magisk, forklarer vin-entusiasterne. Den magi kan de kommende gæster se frem til.
– Her i Faaborg har vi et rigtigt køkken og kan servere nogle enkle retter med de produkter, vi selv importerer. Jeg går meget op i mad, og det er min passion at sætte mad og vin sammen, siger Mads Jensen.
Hvert år besøger parret bag Den Lille Franske vinens mekka, Frankrig. Her har fleste små byer en vinbar, og her lader de sig inspirere af de lokale vinbønder, for det handler om at formidle vinbøndernes verden og udvide gæsternes horisont, forklarer de.
– Det bedste, jeg ved, er, når folk melder tilbage, at de har haft en god oplevelse. At de er blevet lidt klogere på et eller andet, og at de har fået lyst til at udforske den verden, fortæller Mads Jensen.
Da det meste af landet var lukket ned under corona, brugte makkerparret tiden til at lave en vinbog, Bogen om ærlige vine, der handler om økologiske, biodynamiske og naturlige vine – og om maden, der passer til. Ærlig vin er nemlig madvin, skriver de.
Her kan man finde frankofile retter, der passer vinen, og som er udviklet af forfatterne selv og flere prominente gæstekokke, bl.a. Jacob Binzer (D:A:D), Pontus Elofsson (Noma), Lars Juul (La Glace), østersmesteren Jonas Harboe, Ana Omazic (Alchemist) og Talia Richard-Carvajal (Hart Bageri).
De franske vinbønder får naturligvis også plads i bogen og fortæller, hvad der driver dem i en branche, hvor de må acceptere mindre udbytte af markerne, om filosofien er bag deres vine, og hvordan de ser på fremtiden for de ærlige vine.
Store planer i fantastiske Faaborg
Fra gode venner i Vester Aaby og Dyreborg havde Mads og Birgit hørt godt om Faaborg, og så havde de fået et nys om, at der var ledige lokaler på Torvet.
– Jeg spurgte vist, ‘hvorfor nu lige Faaborg?’ Men vi havde talt om at udvide, og så besøgte vi byen – det var en helt speciel følelse, fortæller Birgit Pichat.
Det var i sommermånederne, makkerparret tog til det sydfynske, og Line Klivager, der udlejer lokalerne på Torvet, havde fortalt om, hvordan byen er sort af mennesker i sæsonen.
– Det skulle vi ned og se. Det endte med, at vi ikke kunne få et bord ved Dang, og vi kunne se, hvor mange turister, der blev afvist. Vi kiggede på hinanden og vidste, at der var potentiale, og så endte det med, at vi bestilte en pizza, forklarer Mads Jensen.
Det var ikke kun den relativt billige husleje, der trak vin-entusiasterne til Faaborg. De drømmer store drømme om en dag at dyrke deres egne druer på lokale marker, og det er der gode muligheder for i Faaborg-området.
Indtil de drømme opfyldes, planlægger makkerparret at sprede viden om vine gennem bl.a. vinsmagninger og foredrag om vin. De vil også gerne invitere vinbønder herop, så de kan videregive deres passion for ærlige vine, ligesom de går med tanker om at arrangere winemakers dinners.
Her i opstartsfasen har Den Lille Franske åbent torsdag, fredag og lørdag, med en traditionel fransk menu, lavet af gode produkter. Til sommer udvides åbningstiden, og de vil etablere et barområde på brostenene udenfor.