Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen
Da de første gang så Lyshøjgård, var de solgt! Nu bor de midt i naturen og er i fuld gang med at renovere boligen, der tidligere tilhørte viceskoleinspektør Inge Sekjær og kunstneren Peter Sekjær. Herfra ser de begejstrede tilflyttere Michael Marcher og Lone Plovstrup frem til at opleve Faaborg i al dens sommerpragt.
De havde end ikke overvejet Fyn, før en kollega op til vinterferien 2021 nævnte, at Faaborg da var en meget dejlig by. Michael og Lone måtte derfor snuse lidt til det sydfynske og drog til Faaborg.
– Vi cyklede rundt i Svanninge Bjerge med madpakker med fisk fra Røgeriet og så det her landskab. Tænk at bo midt i det, at have et hverdagsliv her. Så i sommerferien pakkede vi vores cykler og bookede seks overnatning på Faaborg Camping. Det endte med at blive ni, fortæller Lone Plovstrup.
Parret havde tre kriterier til deres nye bolig; det skulle ligge tæt på en landsby, det måtte ikke være for stort, og det måtte ikke stå overfor omfattende renovering. Men alle kriterierne ændrede sig, da de første gang fik øje på Lyshøjgård.
– Første gang, vi var heroppe, kom vi cyklende op ad bakke, og her lå huset, og vi udbrød ‘waow, det er bare smukt!’, og naturen åbnede sig. Det havde noget helt særligt, forklarer Michael Marcher.
Nu er parret i gang med en omfattende renovering af en kæmpe bolig – et pænt stykke udenfor nærmeste landsby, Millinge.
En bolig med sjæl
Med udsigt over øhavet og et kig til Als, behøver man slet ikke gå til yoga, lyder det fra tilflytterne. For fra udsigtspladsen ved spisebordet falder der en naturlig ro på, og Michael Marcher og Lone Plovstrup har svært ved at skjule deres begejstring for dét, de kalder en ret unik lille plet, der bare er én stor sommerhusstemning at bo i.
Parret er rykket fra Holbæk og Sorø, hvor de fra hver deres bolig har dannet par gennem 18 år, men sidste år var de enige om, at der skulle ske noget nyt i livet, og nu bor de i en 280 m2 bolig udenfor Millinge.
– Andre downsizer i vores alder, og det gør vi jo også, da vi går fra to huse til ét, griner Lone Plovstrup.
Huset har tilhørt den lokalkendte kunstner Peter Sekjær og hans hustru Inge. Inge ville gerne sælge huset, men var optaget af, at det blev de rigtige købere. Og det var MIchael og Lone.
Alt det praktiske omkring salg af deres huse og jobskifte faldt i hak, hurtigere end de havde turde håbe på, og første oktober 2021 over tog de nøglerne til Lyshøjgård.
Med en baggrund som hhv. biolog og landskabsarkitekt er Michael og Lones plan at renovere huset med respekt for de mennesker, der har boet der og for den ånd, der lever i huset. Så når huset har fået nyt tag og et nyt varmeanlæg, skal der ikke ske grundlæggende ændringer.
– Jeg har selv boet i en gammel skole og kan godt lide at bevare bygningskulturen. På væggen i keramikværkstedet er der en af Peter Sekjærs tegninger, så vi besluttede at flytte varmepumpen, så vi kan bevare historien i huset. Måske sætter vi en ramme omkring tegningen, siger Lone Plovstrup.
Helt unik natur
Nogle gange kommer Michael løbende gennem huset på jagt efter sin kikkert, for Lyshøjgård ligger under fugletrækket fra Als. Så skal de mange arter betragtes, som kun en biolog med nørdet passion kan betragte fugleliv.
– De kommer lige ind over her, der kommer fx træk af duer, gæs og traner. Lige omkring grunden ser vi en hvidvinget musvåge, ravne, havørne, grønspætter og røde glenter. Guldspurvens sang er for mig lyden af at være i sommerhus, og ved Bøjden kan man over året se op til 250 fuglearter, siger Michael Marcher.
Det er ikke kun fuglelivet, der begejstrer, også landskabet er unikt, og parret giver områdets natur og det bakkede landskab en karakter på 10 ud af 10 mulige.
– For mig har landskabet med de mange stendiger og de levende hegn en særdeles stor værdi for det biologiske, og når vi går tur, så går vi lige ud i det. Vi er lige midt i det! Jeg kan godt lide at nørde, og vi har sådan et fint overdrev med sjældne ting, fx bor der et fredet markfirben i haven, siger Michael Marcher.
Midt på plænen falder Michael ned på knæ og konstaterer, at nu går nørden igang. Han fremviser håret høgeurt, der får de smukkeste gule blomster, og en kongepen, der blomstrer fra juni til september og er en fantastisk blomst for humlebierne. Og sommerfuglelivet, triumferer Michael, er utroligt, og dødishullet, de har opdaget nær ved, er en sand naturperle.
På den anden side af den lille vej løber Bøllebæk, og bag den troner Lyshøj sig op. Parret nyder at bevæge sig rundt i den natur, de nu er kommet så tæt på.
– Vi kan godt lide at ro i kajak, og nu er havet indenfor rækkevidde, og det er da fedt. Vi cykler også meget, og det er ok med bakkerne, for det er ok at stønne lidt af og til, og så går det jo ned ad bakke igen, smiler Lone Plovstrup.
De planlægger at udforske naturen endnu mere, og denne sommer skal bl.a. bruges på øhop til alle små-øerne, og måske investerer de i en lille jolle, de kan fiske fra.
Lokalsamfundets værdier
Selvom Faaborg har fine bygninger, svømmehal, biograf og et aktivt miljø, der byder på stemning både sommer og vinter, så holder parret meget af landsbylivet og deres nye naboer.
– Da det var tid til at flytte sammen, havde vi behov for at gøre noget sammen, og vi kendte jo hinandens værdier, og vi var nok ubevidst enige om, hvad det egentlig var, vi ville – have et hus midt i naturen. Vi oplever et meget venligt folkefærd, som er søde og har tid til snak. Der er en ro og et andet tempo end det, vi kommer fra. Og det er dét, vi gerne vil – mere nærvær, siger Lone Plovstrup.
Naboerne til Lyshøjgård har budt parret velkommen på en måde, de end ikke havde kunnet forestille sig.
– Inges georgin-veninde, bød os velkommen med georginer. Hun dytter og vinker, hver gang hun kører forbi. Hans-Åge, der har kendt Inge og Peter gennem mange år, er kommet forbi med vin og budt os velkommen. Nu er han blevet vores husven, og vi får mange gode historier og snakke om gamle engelske biler som Landrovere og Morris Mascot’er, siger Michael Marcher.
Parret har besøgt Inge Sekjær, da hun overdrog Lyshøjgård til dem, og det er deres plan at invitere hende på besøg, når renoveringen af taget er færdig.
De har også planer om at være aktive i de lokale fællesskaber.