Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen

Efter en svær ulykke for ti år siden, måtte rejseleder Linda Nielsen sadle om. Hun kunne ikke længere sidde i en bus, men hun var fortsat ivrig efter at se verden og fortælle nogle af alle sine historier videre, nu som rejseskribent. Linda har nemlig næse for de mere ukendte historier og har skrevet flere bøger om tyske og østrigske byer. Men under corona-restriktionerne måtte hun afprøve nye græsgange, og det medførte en bog om Faaborg.

Alt nyt er svært. Det måtte Linda erfare, da hun første gang satte sig for at skrive en bog om en af de tyske byer, hun tidligere besøgte med danske turister i sin stilling som rejseleder. Fem år tog det at få bogen om mange af de mere ukendte historier om Harzen skrevet færdigt.

- Annonce -

– Jeg rejste ofte med pensionister, og der var meget information om byerne på både tysk og engelsk, men ikke dansk, og det gjorde mig lidt provokeret, for de ville jo også gerne høre om stedet, de skulle besøge. Og jeg ville gerne give mine informationer videre.

Da Linda endeligt havde skrevet bogen færdigt, udkom den som e-bog på Saxo.

Efter tredje bog var udkommet, fik Linda øjnene op for BoD – Books on Demand, hvor hun selv sætter layoutet op med sine egne billeder og sender manuskriptet som en samlet pakke til BoD. Bøgerne blev nu også tilgængelige på boghandlernes hjemmesider, bibliotekerne begyndte at købe bøgerne, og flere af bøgerne har siden opnået en lektørudtalelse.

At skrive er ren terapi
Efter ulykken blev Linda tildelt førtidspension, da hun ikke længere kunne klare at sidde mange timer i bussen. Der er stadig både dårlige og gode dage, men rejselysten og iveren til at dele sine historier er intakt. Så når økonomi og helbred tillader det, rejser Linda til en af de tyske eller østrigske byer, hun kender så godt, for at researche og samle materiale til nye rejsebøger.

– Historier fortjener at blive fortalt. Jeg gør det på min måde, og jeg har åbenbart ramt rigtigt. Jeg går gerne rundt i en by og suger idéer til mig, måske kommer jeg forbi et spændende hus eller en flot skulptur.

Foruden research på egen hånd og gennem lokalkendte, så er der ofte god hjælp at hente på de lokale turistbureauer, når Linda skal samle viden til en ny bog, og der bliver trykket lidt på tasterne nærmest hver dag.

– Jeg forsøger at skrive lidt hver dag. Og når jeg har økonomi til det, så rejser jeg afsted. Nogle vil gerne til syden med sol og strand – jeg siger nej tak. Nogle vil gerne rejse sammen med andre – jeg siger nej tak. Bare jeg har mit kamera og min notesbog, så er jeg glad. For mig er det ren terapi at opsøge viden om en by og skrive om det.

Det er blevet til seks bøger om tyske og østrigske byer og regioner, bl.a. Wien, Berlin, Berchtesgadener Land, Harzen og Wolfgangsee, og Linda føler sig beæret over, at bøgerne er blevet taget så godt imod.

– Jeg er heldig, at andre folk gider læse det, jeg skriver. Boghandleren vil gerne sælge dem, og mine bøger står på venteliste på bibliotekerne – det bliver jeg super glad for og stolt over.

Faaborg
Bogen ‘Rejseskribenten rejser til … Faaborg’ udkom i 2021 og er den første fra Rejseskribentens hånd om en dansk by.

– I 2020 kunne jeg ikke komme nogen steder på grund af corona, så jeg tog et par dage til Faaborg. Jeg sad nede ved havnebadet, da jeg fik en tanke, ligesom en sjette sans, der ville fortælle mig noget.

Der gik nogle måneder, hvor tanken blev ved med at dukke op, så Linda sendte en mail til Turistkontoret i Faaborg, som opfordrede hende til at komme forbi.

– De havde samlet materiale sammen til mig, og jeg besøgte Arresten, som også havde fundet bøger og nogle historiske bøger fra arkivet. Jeg blev nysgerrig, og jeg blev mere og mere vild med byen.

Efter lidt mere research-arbejde havde Linda stof nok til at skrive bogen om Faaborg. Om kunsten, om arkitekturen, om naturen, om kunstnerne, om de mange personligheder gennem tiden.

– Det er alle sammen historier, der fortjener at blive fortalt videre.

Hvis man spørger Linda, hvad hun så har fundet frem til – hvad er Faaborg for en størrelse? Så er hun ikke længe om at svare, og øjenlågene lukker sig delvist i, mens svaret kommer i en langsom strøm.

– Det er toppede brosten, idyl, hygge, bindingsværk, stokroser og gammel købmandsstemning. Sådan har byen fortalt mig det.

Især har beretninger fra Anden Verdenskrig og modstandsbevægelsen sat sig i den rejsende skribent.

– Det ser man jo ikke lige i den hyggelige lille by, det er nok dét, der har berørt mig mest. Alle de historier, der er i de forskellige huse. Jeg tager det meste med, selv det, der får hårene på armene til at rejse sig, fx jøderne. Det tager tid at fordøje, men det er vigtige fortællinger at fortælle videre.

Under sine ophold i Faaborg oplevede Linda byen som yderst imødekommende. Folk hilste på hende, når hun kom gående med sit kamera, dog blev hun mødte med højlydt forundring, da hun på sin jagt efter de mere skjulte fortællinger gik lige forbi klokketårnet uden at forevige det. ‘Skal du slet ikke fotografere klokketårnet?’ spurgte en forundret faaborgenser.

Bogen om Faaborg udkom i oktober 2021 og kan købes hos Bog & Idé – Legekæden til 250 kroner.