Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Henrik Poulsen / Privat

I denne artikel kan du møde en mand, der er som besat af heste. I alt, hvad han foretager sig, er der heste indblandet, og netop denne fascination for den helt optimalt proportionerede hest har givet Kurt Kamuk stor anerkendelse i hestekredse. I år kunne han fejre 40 år som dommer i Dansk Varmblod, og så har han netop vundet titlen som “årets frivillig”.

Fascinationen for heste begyndte allerede i barndommen, hvor Kurts far, Ernst Kamuk, avlede heste på stutteriet Bigården i Haastrup. Her fik Kurt sine første erfaringer med avl.

- Annonce -

– Jeg startede som knægt med at avle høns, kaniner og duer. Det går lidt hurtigere avlsmæssigt, så jeg fik en stor erfaring med at kombinere individer indenfor en race, siger Kurt Kamuk.

Ønsket om at få sine egne heste havde altid været der, men først skulle han lære at passe de mindre dyr. Den første pony fik Kurt således, da han var en stor knægt.

– Det var nærmest en tradition i min familie, at man fik en hest i den alder. Det skulle være en med stamtavle, så man ikke startede fra nul. Der var altså gjort meget avlsarbejde i forvejen, siger Kurt Kamuk.

Kurt og hans bror passede deres ponyer, samtidigt med at de var med til at bruge naboens heste på gården Lundsfryd i Korinth. Dengang var heste primært arbejdsdyr, som blev brugt i landbrugsarbejdet til træk og kørsel.

– Som femårig kom jeg med til Brahetrolleborgskuet, som var det helt store i byen hver sommer. De store varmblodsheste havde min helt store interesse, og det gav mig blod på tanden, siger Kurt Kamuk.

Opstart af stutteri
Kurt blev uddannet mekaniker, og han tog et bevidst valg om ikke at være selvstændig. Der skulle nemlig være tid til at drive et stutteri i fritiden.

I 1978 købte Kurt Kamuk sit eget stutteri på Vængegyden ved Svanninge Bakker. Stutteriet fik navnet Stutteri Rose, som kommer fra Kurts to første avlshopper, Rosinante og Bigårdens Rosine.

– Det er de gamle brugsheste, der ligger til grund for de heste, vi avler i dag. De udgør grundstammen til alle dem, vi har avlet videre på. Avlen og det at fremme gode, danske heste har altid været spændende for mig, siger Kurt Kamuk.

Stutteri Rose har avlet med to stammer gennem årene. I 1995 indkøbte de den hollandskfødte hoppe Fatima, og denne hoppe er stammoder til de fleste heste på stutteriet. I Fatimas stamtavle finder man 25% fuldblod og 25% angloaraber-blod, hvilket kombineret med præstationsstærke varmblodshingste er basis for vores stutteriets avl af springheste.

– Alle heste, der bliver født her, får efternavnet Rose. Det er en stutteri-ejers ret. På den måde kan man altid følge de heste, man har avlet, og det er blevet til mange gennem årene, siger Kurt Kamuk.

Næsten hvert år har stutteriet avlet to nye føl, og Kurt følger nøje de fremavlede hestes karrierer. Hvis en af hans heste klarer sig godt i internationale spring- eller dressurkonkurrencer, så føler han en faglig stolthed. Heste-ejerne kan også finde på at sende taknemmelige billeder eller mails, når deres heste klarer sig godt.

Forvandle og forfine
Kurt har gjort det til sit livsværk at dygtiggøre sig indenfor hesteverdenen. Især er han begejstret over den forvandling, der er sket indenfor avlen, hvor hestene ikke længere skal være arbejdende brugsdyr, men derimod dygtige indenfor ridesporten.

Når Kurt i sit virke som dommer skal vurdere heste, så gør han det ud fra deres såkaldte eksteriør, der kan defineres som hestens ydre form eller kontur.

– Jeg fik min interesse for eksteriør fra Aksel Lysemose, der var kåringsformand i Dansk Sportsheste Avlsforbund, og jeg kom lidt i lære hos ham. Jeg syntes, det kunne være sjovt at kunne dømme heste, siger Kurt Kamuk.

Sidenhen er Kurt blevet dommer på landsplan i Dansk Varmblod, og støder han i den forbindelse på heste, der stammer fra hans eget stutteri eller egen stamme, så træder han ud som inhabil og lader en anden dommer dømme hesten.

Når avlen skal forbedres og udvikles, så må man som avler have for øje, hvad hesten skal bruges til. Ridesporten er delt op i forskellige discipliner, og en avler må træffe sine valg.

– Det er fascinerende med den udvikling, der er sket de sidste tyve år. Vil man op og avle topheste, må man tænke specialiseret. Jeg arbejder udelukkende på at lave et føl, der kan få en topplacering, allerhelst til OL. Men her er både avlen vigtig, men også det at afsætte føllet til de rette folk. Vejen derhen er lang, siger Kurt Kamuk.

Endnu har Kurt til gode at have en hest af egen avl med til OL, men hans heste klarer sig godt internationalt.

– Jeg har en, der går i sport i Schweiz og springer 150 cm, og en der er solgt til en pige i Norge, hvor jeg følger hendes karriere. Jeg har også solgt heste til dressur i både England og USA, og det er megt sjovt, når de kommer ud og præstere, siger Kurt Kamuk.

I dag avler Kurt på hoppen Filippa, der nåede at have ti år i sport, inden den blev sat i avl, hvilket er en stor fordel for avlshopper. Filippa har sprunget i klassen 145-150 cm og er dermed udnævnt som elitehoppe. Filippa har fået tre føl, som alle er videre hos konkurrenceryttere.

Viden kommer med erfaring
I 2000 fik Kurt æren af at afsætte en helt særlig hest til en helt særlig ejer. På føl-auktion solgte han hingsteføllet Lentus Rose til LEGO-familien for hele 105.000 kroner.

Det er ikke tilfældigt, at Kurts heste er både talentfulde og værdifulde. Og han er bestemt ikke kommende sovende til sin succes.

– Jeg har i flere år dømt flere hundrede heste om året. Jeg var også tidligere dommer ved hingstekåringer, hvor jeg var en del af avlsledelsen, der dømmer hingste. Vi tager på ture til avlsforeninger i hele Europa, og på den måde er jeg hele tiden orienteret om, hvad der foregår udadtil, siger Kurt Kamuk.

Stutteriets nuværende avlshoppe, Filippa Rose, er en af de heste, der betyder allermest for Kurt. Filippa Rose er 16 år, og stutteriet har ofret meget tid på hoppen.

– Jeg har haft hende helt fra føl, og hun blev trænet hjemme og på Stutteri Ask, hvor chefberider Søren Møller trænede hende. Jeg kørte hende til træning hos ham på Nordfyn, og mellem træningerne konditionstrænede jeg hende i bakkerne. Forud for konkurrencer, var det også mig, der skulle varme hende op, siger Kurt Kamuk.

Forrige år fik Filippa Rose et føl til en rytter der har store ambitioner og tidligere har vundet placeringer til både DM og EM.

I år har Kurt modtaget en guldmedalje for sine 40 år som dommer. Et job, der udøves helt på frivillig basis. Den store frivillige indsats har også lige sikret Kurt titlen som ‘årets frivillige’ i Dansk Varmblod, hvor foruden æren vandt en uges ophold i sommerhus.

Eksteriør
Eksteriørbedømmelsen bruges til at fastholde de enkelte racers karakteristika, samt til at give grundlag for hestens optimale brugsværdi og holdbarhed. Bedømmelse af hestens eksteriør er et vigtigt styringsredskab i avlsarbejdet.

Magasinet Ridehesten skrev om Kurt Kamuk, da han i 2019 fyldte 70 år: Kurt Kamuk er en særdeles aktiv herre, der det meste af sit liv har været medlem af Dansk Varmblod. Han er aktiv avler og rytter, og springhestene ligger ham tættest på hjerte. Han har avlet mange gode heste på Stutteri Rose, der er beliggende op ad Svanninge Bakker, hvor Kurt også udøver sin ridning på de kilometerlange ridestier. I Dansk Varmblod har han været repræsentant i utroligt mange år og er fortsat en del af det aktive team i region 3. Kurt er overdommer og benyttes ofte til dommergerningen. Til udenlandske kåringen er han aktiv tilskuer og følger med med stor interesse. Kurt er visionær og har altid gang i tanker om, hvordan vi kan udvikle vores avl. Han er aktiv jæger og har altid gang i projekter i hjemmet eller hos sine børn.