Tekst: Christina Bøgebjerg
Foto: Jørn Ungstrup / Bjarne Herhold

Diskussionen om Corona-vaccinen raser både i udlandet og herhjemme. En af dem der er for vaccine, er Bjarne Herhold.

I et læserbrev og i et opslag på Facebook beder han andre være varsomme med at sprede udokumenterede rygter om faren en vaccine. Bjarne er nemlig en dem, der kender konsekvenserne ved at komme for sent til en vaccine.

Polio vaccinen kom til Danmark i 1955, men da var Bjarne allerede blevet smittet med den virus, der ramte ham som 2,5 årig og kom til at påvirke resten af hans liv. Begge hans ben blev lammede, så de første mange barndomsår stod i genoptræningens tegn. – Først kom jeg på Fuglebakken og Blegdammen Hospital for polioramte børn, herefter på Hornbæk Kursted, et genoptræningscenter ligeledes for polioramte, og endelig til genoptræning i Polioforeningens lokaler på Tuborgvej, også i København, fortæller han.

- Annonce -

Hans hårde arbejde belønnede sig. – Jeg endte med at kunne klare mig det meste af tiden uden krykker. Jeg skulle dog bruge en krykke, når jeg dyrkede sport som for eksempel badminton og bordtennis. Til fodbold blev jeg faktisk tit valgt først, for jeg ikke var så nem at takle med krykker, griner Bjarne.

Der har altid været krudt i Bjarne. Det er ikke noget tilfælde, at han blev kåret som årets Faaborggenser i 2018. Han har været engageret i adskillige foreninger som for eksempel Faaborg Sommer Rock, Klinterock og Faaborg Revyen. Og han var med til opstarten af lokalradioen Sydfyns FM tilbage i 90´erne.

Bjarne havde et søndagsprogram og var formand for det kommercielle arbejde på radioen. Den skarpe læser har hurtigt bemærket, at Bjarne udover John Ketelsen er flankeret af Henrik Poulsen, direktør for Det Rigtige Faaborg, begge var nogle af hovedkræfterne bag radioen.

– Men da jeg kom i 50´erne, blev mine ben tiltagende dårligere. Polioen havde ligget i dvale i mit centralnervesystem, og der er ingen behandling for Post Polio Syndromet. Kun træning for at vedligeholde det nuværende niveau. Så jeg må desværre bruge to krykker igen.

– Det var især argumentet om frihed og retten til at komme ud, der triggede mig, så jeg følte behov for at lave mit opslag på Facebook, fortæller Bjarne. – Jeg hører formentlig til i gruppe 2 eller 3, der får tilbudt vaccinen, og hører derfor til i den udsatte gruppe, selvom jeg føler mig stærk min tilstand til trods. Når de står og laver fakkeloptog uden mundbind for at fremhæve deres ret til frihed, tager de ikke hensyn til de udsatte, mener han.

– Hvis bare folk ville overholde restriktionerne og generelt vise hensyn, så må de for min skyld sådan set gerne være vaccine skeptikere, medgiver Bjarne. – Jeg tager naturligvis imod vaccinen. Ikke så meget for min egen skyld, for jeg føler, jeg har et stærkt immunforsvar. Jeg vil gøre det primært af hensyn til folk omkring mig, for jeg ville have det så dårligt, hvis jeg var skyld i, at de blev smittet, siger han ærligt.

Polio eftervirkninger og Corona risiko til trods giver Bjarne udtryk for at være fortrøstningsfuld. – Jeg er stadig en aktiv pensionist, er læserskribent, går til træning i Faaborg Fysioterapi, laver foreningsarbejde, og hvad der ellers falder ned i bowlerhatten af interessante ting og emner, afslutter han muntert.

Facebookopslaget som Bjarne Herhold har sendt til en række danske medier.

Polio, også kendt som børnelammelse, er en akut virusinfektion som kan medføre varige og invaliderende lammelser. Polio var frem til midten af 1950’erne en almindelig og frygtet sygdom i Danmark. Især 1950’erne var præget af meget store polioepidemier i Danmark, og der er stadig patienter, der plages af senfølger efter de lammelser, de fik dengang, hvor de blev smittet som store børn eller unge voksne. I 1955 indførte Danmark, som det andet land i verden, vaccination mod polio med en inaktiveret poliovaccine (Salk). Forekomsten af polio faldt snart herefter. Indtil da optrådte sygdommen i epidemier med års mellemrum. Sidste tilfælde af polio opstået i Danmark var i 1976, og det seneste importerede tilfælde var i 1983. Poliovirus er meget smitsomt og spredes især fæko-oralt (dvs. smitte sker direkte eller indirekte fra afføring, herunder gennem mad og drikke der indeholder poliovirus) fra person til person. Smitte kan også ske ved dråbeinfektion, fx via nys og host. Poliovirus findes kun hos mennesker, hvilket er en forudsætning for at kunne udrydde sygdommen helt.
Kilde: www.ssi.dk