- Annonce -

Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Hos Viking Rubber Co. producerer de arbejdstøj til enhver situation og arbejdhavne. Senest har virksomheden udviklet beklædning, der skal sikre polarforskere mod kulden, når de arbejder i 50 minusgrader. Men den nye direktør, Alexander Mygind Andersen, er slet ikke færdig med at tænke store tanker. For nyligt har han skaffet efterspurgte mundbind i en krisesituation, og så drømmer han om at udvikle en rumdragt.


Hos Viking Rubber Co. producerer de arbejdstøj til enhver situation og arbejdsplads: fiskeri, beredskab, lufthavne. Senest har virksomheden udviklet beklædning, der skal sikre polarforskere mod kulden, når de arbejder i 50 minusgrader. Men den nye direktør, Alexander Mygind Andersen, er slet ikke færdig med at tænke store tanker. For nyligt har han skaffet efterspurgte mundbind i en krisesituation, og så drømmer han om at udvikle en rumdragt.Hos Viking Rubber Co. producerer de arbejdstøj til enhver situation og arbejdhavne. Senest har virksomheden udviklet beklædning, der skal sikre polarforskere mod kulden, når de arbejder i 50 minusgrader. Men den nye direktør, Alexander Mygind Andersen, er slet ikke færdig med at tænke store tanker. For nyligt har han skaffet efterspurgte mundbind i en krisesituation, og så drømmer han om at udvikle en rumdragt.

- Annonce -

For seks år siden foreslog den 24-årige, spontane og idérige Alexander Mygind Andersen, at han og hans far gik en tur sammen. Faren, Kurt Mikael Andersen, var på dette tidspunkt direktør i Viking Rubber Co., og tankerne om et generationsskifte var så småt ved at trænge sig på.

Godt klædt på til den regnvåde dag, drog de to mænd ud på det, der skulle blive en 5 timer lang tur – startskuddet til det egentlige generationsskifte.

Fra systue til eksportforretning
I dag ejer Alexander Mygind Andersen 30 % af Viking Rubber Co. og fungerer som direktør for virksomheden i Danmark. Kurt Mikael Andersen er flyttet til Tyskland, hvor han styrer det tyske salgskontor.

Den virksomhed, som Alexander Mygind Andersen driver på Johan Rantzaus Vej, er en væsentlig anderledes virksomhed end den, hans far overtog i 1984.



– Min far var 23 år, da han overtog virksomheden, og dengang var det primært en systue, og der var 40 syersker ansat. Jeg er landet i en anden virksomhed, en international eksportvirksomhed, og mine arbejdsfunktioner er derfor også anderledes. I dag skal jeg som direktør have fokus på strategi og kommunikation, forklarer Alexander Mygind Andersen.

Kurt Mikael Andersen er fortsat bestyrelsesformand og ejer af 70 % af virksomheden, men han har på fornemste vis formået at overdrage roret til sin søn.

– Min far er en gammel ræv i branchen, og det er naturligt, at det kan være svært at give sit livsværk videre. Men jeg er blevet overrasket over min far. Han giver mig fred og ro til at gøre tingene på min egen måde, og han er god til at bakke op, når jeg laver fejl. Og jeg laver mange fejl, griner Alexander Mygind Andersen.



Fra kontoret i Tyskland får Alexander Mygind Andersen endda til tider opkald, hvor faren spørger den nye direktør til råds eller vil sparre med ham om idéer og tiltag.

At træde stien, mens man går
Alexander Mygind Andersen trådte til som direktør uden egentlig ledelseserfaring, men flere nye tiltag har sikret, at han bliver klædt bedst muligt på til at lede virksomheden med en kyndig og myndig hånd.

– Det hele har indtil videre været én stor og stejl læringskurve for mig. For cirka tre år siden deltog jeg i et seminar omkring generationsskifte på CBS-afdelingen ‘Center for Ejerledede Virksomheder’. Det gav mig en god indsigt, og jeg sidder fortsat i deres brugerpanel, og på den måde har vi altid de nyeste erfaringer fra andre, der foretager generationsskifte, fortæller Alexander Mygind Andersen.

Derudover er Alexander Mygind Andersen i gang med sidste semester på en HD i ledelse, hvor han bruger sin erfaring fra hverdagen på Viking Rubber Co..

Bestyrelsen i Viking Rubber Co. bestod tidligere af tre personer, nemlig Alexander Mygind Andersen, Kurt Mikael Andersen og Hans Sylvest, men den nye direktør spottede udviklingspotentiale i bestyrelsesarbejdet.

– Jeg foreslog, at vi hyrede et professionel bestyrelsesmedlem udefra. Min far syntes, at det var penge ud ad vinduet, men de endte med at sige ja. Møderne kunne godt være præget af ‘hyggeligt tantesnak’ blandt os tre, og da vi fik et professionelt bestyrelsesmedlem med for et år siden, så ændrede møderne sig markant. Nu agerer vi alle mere professionelt til møderne, vi snakker forretning, og vi kan alle se en tydelig forskel. Jeg har vist lært at stille de rigtige spørgsmål, og det har modnet mig meget som leder.

Professionaliseringen af bestyrelsen er, ifølge ham selv, Alexander Mygind Andersens største bedrift i Viking Rubber indtil videre, men den unge direktør har mange flere idéer og visioner for virksomheden.



Lokale og internationale visioner
Det er vigtigt for Alexander Mygind Andersen at udvikle sin virksomhed, men det er også vigtigt for ham at tænke hele Faaborgs erhvervsliv ind i sit virke som direktør.

– Selvom jeg bor i Odense, så har jeg valgt at sidde med i Faaborgs Erhvervsråd. Her kan jeg komme med en masse idéer til at samle Faaborg omkring nogle aktiviteter. En af idéerne var, at man kunne åbne sin virksomhed mere op for de lokale folk ved fx at arrangere et stort outlet-loppemarked på udearealerne ved virksomhederne. Jeg ved godt, at jeg er meget spontan i min tankegang, men jeg synes, at der bliver lyttet godt til mine argumenter, forklarer Alexander Mygind Andersen.

Når det gælder Viking Rubber Co., så har Alexander Mygind Andersen også idéer, som de fleste nok havde sorteret fra i de indledende overvejelser. Men Alexander Mygind Andersen kan lide at tænke stort – og skævt.

– Jeg har sådan en drøm om, at der engang kunne stå ‘made in Denmark’ på vores produkter. Det kunne simpelthen være et fedt label at sætte på tøjet, siger Alexander Mygind Andersen.



Arbejdstøjet er blevet produceret i Vietnam siden 1999, og både økonomisk og arbejdsmæssigt er det en utopi at forestille sig at rykke produktionen til Danmark.

– Vores medarbejdere i Vietnam er en vidensbank uden lige. Mange af dem har været i virksomheden i rigtigt mange år, og de ved så meget om alle dele af fremstillingsprocessen, at vi altid med kort varsel kan tage imod nye special-ordrer. Et godt eksempel på afdelingens kompetencer fik vi for nyligt, da direktøren i Vietnam så muligheder i de mundbind, som fabrikken netop havde startet med at producere. Hun spurgte, om vi kunne bruge mundbind i Europa, og så gik vi ellers i gang med at søge eksporttilladelser og de nødvendige certificeringer, fortæller Alexander Mygind Andersen.

Mundbindene er, ligesom alle de øvrige produkter udviklet med fokus på en af virksomhedens værdier, nemlig ansvarlighed.

Selvom Viking Rubber Co. har leveret arbejdstøj til mange ekstreme brancher, så drømmer Alexander Mygind Andersen endnu større.



– Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik en bestilling på at producere rumdragter. Ligesom med mange andre opgaver, vi får, så har vi aldrig prøvet netop dét. Men vi vil helt sikkert kunne finde ud af det, hvis vi forsøgte, griner Alexander Mygind Andersen.

Ansvarlighed og bæredygtighed
Den faaborgensiske virksomhed opererer ud fra en overordnet tankegang om ansvarlighed. En ansvarlighed, som kommer til udtryk i alle dele af virksomheden: opgaverne, produktionen, arbejdsforhold og omkostningerne for miljøet.

– Vi producerer beklædning, som er holdbart. Det er ikke noget, der skal smides ud efter få år. Kvaliteten koster lidt på produktionen, men det holder længere, og det er bedre for miljøet. Da vi fx overtog forsyningen af arbejdstøj til en stor lufthavn, opdagede de, at de sparede, hvad der svarer til en årsløn på reparationer af tøj. Nu skulle de ikke længere forstærke tøjet i skridtet og ved knæpuderne. Vores ansvarlighed viser sig også gennem vores CSR (Corporate Social Responsability), hvor vi sikrer gode arbejdsforhold, for de medarbejdere vi har i Vietnam, forklarer Alexander Mygind Andersen.

Costumerdriven er en anden af virksomhedens værdiord, og det dækker over processen med at udvikle tøjet i samarbejde med kunden, så det dækker deres specifikke krav og funktioner.

– 85 % af vores ordrer er specialopgaver, hvor vi skal omstille produktionen til netop denne opgave. Det er ofte en lang proces, hvor kunden hele tiden er inddraget, forklarer Alexander Mygind Andersen.

Gennem den senere tid har Viking Rubber Co. været i tæt dialog med STIHL, som de leverer skærebukser til. STIHL har ønsket en ny pasform i deres nuværende skærebukser, og Viking Rubber Co.s medarbejdere i både Danmark og Vietnam har været dygtige til at eksekvere ordren i overensstemmelse med kundeønsket.

På sigt er det planen, at Alexander Mygind Andersen overtager mere og mere af virksomheden, hvilket han føler sig godt rustet til.

Viking Rubber Co. gennem tiden
1965 Virksomheden flytter til Faaborg på grund af byens stærke tradition for fiskeri
1976 Svend Aage Andersen køber ‘regntøjsfabrikken’ Viking Rubber i Faaborg
1984 Kurt Mikael Andersen overtager som 23-årig efter sin far
1991 Tyskland higer efter kvalitetstøj og bliver Viking Rubbers største marked
1995 Viking Rubber Co. udvikler flere former for arbejdstøj
1999 Produktionen flyttes til Vietnam
2019 Alexander Mygind Andersen indsættes som direktør efter sin far