Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Palle Petersen

Palle Petersen er foreningsmand helt ind til knoglerne. Men han er også kendt som en åbenmundet og kontrær mand, der i sin tid som byrådspolitiker fik tilnavnet ‘kommaflytteren’. Læs mere i portrættet, der afslører et hjerte, som banker for Faaborg, fællesskab og foreningsliv.

- Annonce -

I et lille rødt halvfjerdserhus, tilbagetrukket fra Klerkegade og med udsigt over sundsøen, bor 77-årige Palle Petersen. Huset, de mørkebrune møbler og de guldindrammede malerier på væggene er alle arvestykker, som Palle har overtaget efter sine forældre.

 

Blandt de bedagede køkkenelementer dufter der af kaffe, som er kogt på gammeldags maner, og som nu holder sig varm på den ene kogeplade.

Palle hælder kaffen op i krus, der prydes af Bagsidedrengenes logo. For hver gang Palle falder over spidsfindige finurligheder i aviserne, sender han tippet til Bagsidedrengene, der kvitterer med et krus for ulejligheden, hvis de bringer Palles fund. Kopperne er bl.a. kvittering på formuleringer om en Mazda-forhandler, der snart skulle rives ned, og en mere fantasipirrende en om fem-seks meter lange hundelorte.

Palle, med sin lune og ikke selvhøjtidelige humor, gør mere for fællesskabet, end man behøver og bliver på den måde en del af noget større. En del af et selvvalgt fællesskab, et foreningsfællesskab, hvor der eksisterer en tillid til egne og andres forpligtelser. For Palle Petersen giver foreningslivet ham noget at rive i, som han formulerer det.

– For mig føles det naturligt at være en del af et fællesskab og et socialt netværk i foreningerne. Jeg sidder med i et utal af foreningsbestyrelser og har altid faret rundt som en skoldet skid. Foreningsliv tager tid. Af samme årsag har jeg heller aldrig haft tid til finde en hustru og få børn.

Højt dekoreret frivilligsjæl

Palle Petersen og katten er begge ved at komme sig ovenpå en morgen, der både har budt på sommertid og en højlydt, langvarig helikopterlarm fra den omfattende eftersøgning af Jørgen Hinke. Dagen byder på en opgørelse af gårsdagens affaldsindsamling, hvor 25 indsamlere troppede op til affaldsjagt for Danmarks Naturfredningsforening. Naturligvis organiseret af Palle, og nu mangler han bare at indberette resultatet.

I garderoben hænger en blazerjakke, hvor det ene revers er prydet med tre fornemme emblemer: DBUs sølvnål – for 25 års foreningsarbejde. DBUs guldnål – for 50 års foreningsarbejde. Og den seneste erhvervelse fra 2017 – ærestegnet fra Danmarks Idrætsforbund.

 

– I 1991 modtog jeg sølvnålen, og med den fulgte gratis adgang til alle fodboldlandsholdets hjemmebanekampe. Det benyttede jeg mig af i 1992, da der var indvielse af anlægget i Parken.

Det er ikke kun foreningsliv, der har optaget Palle. Det lokale fællesskab og engagement kommer i mange afskygninger.

– Jeg har en interesse for politik og kan godt lide at blande mig og få indsigt i alle mulige sager fra Faaborg-egnen, og jeg har derfor været byrådsmedlem fra 1986 og 21 år frem. Jeg har altid sagt min mening og ofte været lidt på tværs, og derfor fik jeg også tilnavnet ‘Palle Kommaflytter’, men Faaborg har altid været præget af mange øgenavne, tag fx Richard Grydeklar, griner Palle.

Faaborg-festivaler

Når Palle ikke passede sit arbejde som sparekassefuldmægtig i Sparekassen Faaborg, sine poster i foreningerne eller sine pligter som byrådsmedlem, så fandt han også tid til at arrangere de hedengangne, famøse Faaborg-festivaller.

– Det startede med en byfest ude på Klinten tilbage i 1953, her var der indrettet en primitiv campingplads og stillet nogle boder op. Selve Faaborg-festivalerne startede som nummerede festivaller i 1955 og har været afholdt bl.a. i skolegården på Byskolen, bag Sundskolen, på stadion og på p-pladsen ved hallen.

Palle ligger inde med et utal af anekdoter fra festivalernes storhedstid i Faaborg, bl.a. mindes han dengang, der blev skabt trængsel og en del ballade, da Grethe Sønck optrådte sammen med en levende ko, der øjensynligt skulle malkes, mens hun sang sangen om Klaus-Jørgen. Og presseopbuddet, da Ekstrabladet opsnusede historien om miss Faaborg, der optrådte både top- og bundløs på Faaborg stadion.

– Ekstrabladet sendte omgående en journalist og en fotograf, og de udbrød forbløffede, da de så miss Faaborg: men det er jo en gris. Vi havde aldrig lovet dem andet.

Indslaget var arrangeret af den tidligere købmand Christian Andreasen, som havde lånt en gris af Kaj Orne, og her skulle festivaldeltagerne så forsøge at gætte vægten på den aldeles upåklædte miss Faaborg.

Eller dengang Palle selv måtte snige Dario Campeotto ind på festpladsen:

– Dario var udsendt fra Se & Hør og skulle gå forklædt rundt på pladsen. Hvis folk genkendte ham, kunne de vinde en præmie. Han ankom med helikopter på cirkuspladsen, og dernæst blev han forklædt hjemme hos mig som præst. Vi tog vejen ind over kirkegården, og Dario gik som en fuld på grund af de briller med styrke, han havde lånt. Så hang hans præstekjole tilmed fast i et hegn, og til de forbipasserendes store undren måtte vi så stå og trække ham fri, mindes Palle.

Ulogisk og meget moderne

Hvis man spørger Palle Petersen om, hvad det mest ulogiske, han har gjort, er, så svarer han, at det må være dengang, han slog en kolbøtte og forlod han sit gode job som fuldmægtig for at blive medejer af Blækhuset.

– Det føltes nu ikke ulogisk på det tidspunkt, men det var derimod godt med lidt luftforandring, inden jeg vendte tilbage til mit bankjob igen, forklarer Palle.

Men at blive værtshusejer er faktisk ikke det eneste ulogiske, Palle har udrettet. Han kan ofte ses i sin røde Triumph 1300 – en bil, han købte fra ny i 1970. I 1986 måtte bilen totalrenoveres, og i 1999 måtte den på værksted i 2,5 år, inden den atter var køreklar.

– Det var nok en del dyrere end at købe en ny bil, men jeg er så glad for den bil. Og folk her i byen, de hilser på bilen, ikke på mig – det er ligesom i gamle dage, når man hilste på ølvognen, griner Palle.

Det bageste værelse, der udgør det ene af Palles to kontorer, vidner både om Palles interesse for foreningslivet samt hans manglende evne til at smide noget ud. Rummet bugner med kasser med foreningsregnskaber og revisionsprotokoller. En grøn mælkekasse med trælåg og hængelås, der indeholder spillene til Sjov Lørdag. I hjørnet står den nuværende og den tidligere fane fra Faaborg Idrætsforening.

I den anden ende står en computer. Palle er fulgt med tiden og jonglerer effent med både mails, hjemmesider og sociale medier.

– Jeg er hele tiden i gang på de sociale medier, og jeg har faktisk fire facebook-profiler. Én for de bevaringsværdige træskibe, én for sjov lørdag, én for senioridræt og så min private. Hvis jeg kommer i tvivl om noget med computeren, så er det jo bare at spørge en otte-årig, joker Palle.

At spå om fremtiden

Lige nu, efter de fleste regnskaber og generalforsamlinger er overstået, er det lavsæson for foreningsarbejdet, og Palle planlægger derfor at påbegynde sine læserbreve igen. Måske skal han også generelt drosle ned på foreningsarbejdet, men det er ikke så ligetil.

– Jeg holder jo ikke evigt, men hver gang, der er valg i en forening, siger de, ‘du klarer nok to år mere’. Og det har de sagt siden tresserne, smiler Palle.

Palle har også andre ting på bedding til fremtidens Faaborg. For når han ikke cykler sin daglige tur i fuld fart rundt om sundet, så barsler den driftige mand med bl.a. idéer til projekter med gadeinventar i bybilledet.