Tekst: Pernille Pedersen
Foto: Jørn Ungstrup

Hvor venner mødes

Året rundt mødes kajakvennerne fra Malik hver tirsdag. Om vinteren bygger de grønlænderkajakker og om sommeren padler de øhavet tyndt. Men det er ikke så vigtigt, om de mødes om det ene eller det andet. Bare de mødes. Og bare der er kaffe. Og kage.

- Annonce -

I en opvarmet garage i en smøge på Vestergade arbejder medlemmerne af havkajakklubben Malik koncentreret. Høvle føres frem over det lyse fyrtræ, mejsler får et drøn med hammeren og trælim påføres i rigelige mængder. Luften er fyldt med duften af friske træspåner, og spånerne danner et blødt underlag på det filtbelagte gulv.

Vintersysler

Knud Buch har bestredet formandsposten de seneste 11 år og bruger i snit 3-4 timer om ugen på klubarbejdet. Medlemstallet i den 26 år gamle klub er kun gået én vej de sidste mange år, og det er opad.

– Vi er oppe på 90 medlemmer nu. Nogle mere aktive end andre. Vi har gjort meget for at være synlige, fx har vi en stand med til Outdoor Sydfyn og Øhavsdagen, hvor der er mulighed for at prøve en tur, siger Knud Buch.

På vinterens byggeaftener kommer der som regel 8-10 stykker. Det enkelte medlem må påregne i omegnen af 100 timers arbejde, før de står med en kajak, der er klar til søsætning.

– Når man melder sig ind i klubben, får man udleveret et sæt rå pinde. Så sørger vores gode instruktører for, at der bliver bygget et skelet og et mandehul, der passer til den enkeltes højde, vægt og benlængde, forklarer Knud Buch.

Når skelettet er bygget færdigt, betrækker man det med kraftigt bomuldslærred, for til sidst at påføre to gange grunder og fire-fem gange multicoat skibsmaling. Herefter kan kajakken, med grundig vedligeholdelse, holde i 10-12 år.

Fællesskab

For øjeblikket arbejder 10 af klubbens medlemmer på deres egen grønlænderkajak. Alligevel er der dækket op med langt flere end 10 i det bageste rum, der fungerer som opholdslokale. Herinde dufter der af kaffe, bordet er dækket op, så de er klar til den æblekage, der er aftenens højdepunkt.

– Det sociale er meget vigtigt. Vi er en flok meget forskellige mennesker. Næsten uanset, hvad man har brug for, har vi det. Her er både advokater, skolelærere, psykologer og tømrere, og vi danner et fantastisk socialt netværk for hinanden. Vi holder alle meget af fællesskabet, og vores fællesskab involverer altid kaffe og en ostemad – eller wienerkringle, siger Knud Buch.

Jonas Neldeborg Larsen deltager i byggeaftenen sammen med kæresten Stine Lundsgaard og deres lille søn på bare tre måneder. Jonas arbejder på sit kajak-skelet og tilslutter sig lettere forpustet, at kajak er mere end åretag.

– Det fungerer fint, at man har noget at være fælles om. Og det er godt med den vekselvirkning mellem sommer- og vinteraktiviteter. Det at være sammen om noget binder medlemmerne sammen, for ellers kan kajak hurtigt blive et enmandsforetagende.

Sommertid er sejltid

Om sommeren, på de gode og lune sommerdage, dukker der op til 35 medlemmer op til sejleraften. Turene planlægges af den sejladsansvarlige og starter og slutter et sted på strækningen mellem Damsboskoven og Svelmø. De udholdende sejlere tilbagelægger omkring de 10 kilometer, andre vælger den kortere rute på 4-5 kilometer, mens andre igen holder sig kystnært og leger med teknikker og vendinger.

Det eneste, vinter- og sommeraktiviteterne har til fælles, er kaffen og det sociale samvær efter overståede strabadser.

– Vi planlægger også længere sejladser. Nogle af vores medlemmer tager sammen på 4-5 dages ture, fx til Als, Ristinge eller Gudenåen. Der er også søndagssejladserne til fx Æbelø eller Avernakø, hvor vi har den helt store madpakke med, fortæller Knud Buch.

Nye medlemmer skal gennemføre et kursus over to aftener, før de får lov at sejle med på ture langs kysten. Ønsker man at blive helt frigivet, skal malik-prøven gennemføres. Prøven indebærer bl.a. makkerredning som en obligatorisk del, mens grønlændervendingen er valgfri.

Traditioner og store planer

Malik har netop bragt julestemning til faaborgenserne ved det årlige luciaoptog på vandet, som de deltog i sammen med medlemmer fra Faaborg Havkajakklub og kajakklubben fra Falsled/Jordløse.  Lucia-optoget er en fast tradition i klubben, lige som deres faste tur til Drejø, hvor de overnatter sammen. Sammen med flere af byens maritime klubber har Malik store planer for fremtiden.

– Klubben er med i Vagn Grams projekt på Munkholm (red. se artiklen om Munkholm i magasinet fra maj), og vi glæder os til på sigt at kunne flytte i lokaler nede på havnen, siger Knud Buch.

De næste aktiviteter bliver generalforsamlingen i marts og søsætningen i maj.